Bile i Kalcic su vinari pobjednici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sergio Bile iz Bicici s malvazijom i Dean Kalcic iz Juricevog Kala s miješanim teranom pobjednici su cetvrte smotre opcine Barban održane u subotu u prepunoj dvorani barbanske stare škole.

Drugo mjesto u kategoriji bijelih vina osvojio je Neven Roce iz Sutivanca s malvazijom, a treceplasiranu malvaziju proizveo ju je Nenad Bulic iz Glavani. On je s miješanim vinom takoder osvojio trece mjesto u kategoriji crnih vina, a drugi, takoder s miješanim, bio je Frane Francula iz Sutivanca. Najbolji su nagradeni plaketama i prigodnim poklonima.

Finalna opcinska smotra plod je šest prednatjecanja u kvaliteti vina koja su obuhvatila devet mjesnih odbora opcine Barban te je najboljih 24 uzorka ocijenjeno na posljednjoj manifestaciji. Ukupno je na svim smotrama prezentirano 130 uzoraka vina, 76 bijelih i 54 crna.

- Na ovoj Smotri su dobro probrana vina, a cilj je da budu još bolja. Barbanci su bili dobri u brajdah, podrumarska baza je zaostajala, ali to više ni tako. Barbanci znaju delo, znaju da bez dobre posude nema dobrega vina, rekao je nacelnik Barbana Denis Kontošic. Istaknuo je da ce sve kvalitetnija vina pridonijeti i razvoju turizma Barbanštine.

Predsjednik komisije koja je ocjenjivala vina Goran Bacac dao je vinarima nekoliko strucnih savjeta o skladištenju i zaštiti vina dodajuci da su crna vina bila vrlo kvalitetna pa su o pobjedniku odlucivale nijanse. Pobjednik, vinar Sergio Bile, koji je ujedno bio asistent smotri, naveo je da su barbanska vina napredovala jer se vinari sve više educiraju te istaknuo da je lokalna smotra ove vrste, s prednatjecanjima jedinstvena u Hrvatskoj. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter