Bildt odgovorio: Hartmann iznosi laži

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na svojem je blogu u subotu uputio poruku novinarki i bivšoj glasnogovornici haaškog tužiteljstva Florence Hartmann, pošto ga je ona u petak javno kritizirala zbog dolaska na obilježavanje 20. godišnjice pocetka opsade Sarajeva jer tijekom rata nije ništa ucinio za glavni bosanskohercegovacki grad.

"Bolje joj je da cita moje knjige nego da iznosi laži", napisao je ministar na svojem blogu odgovarajuci Hartmann.

Švedski ministar je napisao da je Hartmann, kao i obicno, puna snažnih ideja, ali ima obicaj zanemarivati cinjenice. Nije propustio podsjetiti da je francuska novinarka i spisateljica u sukobu s Medunarodnim sudom za ratne zlocine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), koji je rezultirao izdavanjem nalog za uhicenjem protiv nje jer nije platila kaznu od 7.000 eura koja joj je dosudena 2009. godine zbog nepoštovanja suda.

Hartman je u razdoblju od 2000. do 2006. bila glasnogovornica glavne tužiteljice Carle del Ponte.

Hartmann, koja je kao i Bildt bila gošca na obilježavanju pocetka opsade Sarajeva, u petak se u tom gradu verbalno sukobila sa švedskim ministrom optužujuci ga da je tijekom rata u Bosni i Hercegovini branio Slobodana Miloševica.

"Zašto je došao danas ovdje, a ništa nije ucinio kada je to mogao nego je samo govorio kako je (Slobodan) Miloševic dobar covjek", uspjela je izgovoriti u kamere Hartmann nakon kraceg naguravanja s Bildtom i njegovim osiguranjem u sarajevskoj Titovoj ulici. Dodala je kako Bildt kao utjecajan politicar svojedobno ništa nije ucinio da se prekine opsada Sarajeva i stoga mu u njemu nije niti mjesto.


Podijeli: Facebook Twiter