Bilateralni problemi ne smiju zaustaviti integraciju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

James Steinberg, zamjenik državne tajnice SAD-a Hillary Clinton, jedini je na otvorenju Croatia summita u cetvrtak u Dubrovniku podržao Hrvatsku u sporu sa Slovenijom, rekavši da «bilateralni problemi ne smiju zaustaviti integraciju zemalja regije u EU». Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske, trenutne predsjedateljice EU-a, ni rijecju nije spomenuo taj problem. Rekao je tek da je i Švedska imala problema u pregovorima s EU-om te dodao da ce cilj biti ostvaren «ako postoji politicka volja».

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u svojem je govoru potvrdila da «Hrvatska odlucno nastavlja put prema EU-u», ali i pozvala EU da ukine slovensku blokadu.

- Ocekujemo od naših prijatelja u Europi da ucine sve da bi se ukinule nepotrebne prepreke i blokade na našem putu do punopravnog clanstva, kazala je. Uoci otvorenja summita Kosor je novinarima rekla da ocekuje prekid blokade i okoncanje pregovora do kraja godine.

- Ne smijemo dopustiti da bilateralni problemi zaustave integraciju zemalja regije u EU i NATO. Put mora ostati otvoren. Ljudi moraju vidjeti da ce njihove zemlje napredovati sukladno njihovim zaslugama, kazao je Steinberg u govoru na otvorenju skupa i naglasio da administracija predsjednika Obame «želi jacati odnose s EU-om te jacati i pomoci integraciju jugoistocne Europe u EU i NATO, sukladno željama tih država».

Madarski premijer Gordon Bajnai tek je neizravno podržao Hrvatsku rekavši da «svi mi ovdje, bez obzira na to otkud dolazili, imamo veliku odgovornost za što brže clanstvo zemalja regije u EU-u».

Iz Slovenije je u Dubrovnik stigao koordinator za zapadni Balkan u tamošnjem ministarstvu vanjskih poslova Vojko Volk. Izjavio je da se «Hrvatska sa Slovenijom mora vratiti u proces traženja politickog rješenja za granicni spor jer bez toga ne može racunati na deblokiranje pregovora» te da mora «poništiti sve poteze kojima je prejudicirala granicu».

Summit je zasjenilo otkazivanje dolaska ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremica, koji je to objasnio prebacivanjem termina njegova govora s otvaranja na drugi dan summita.

Skup se nastavlja u petak, a doznajemo da bi se Steinberg i Bildt ujutro trebali susresti s celnicima iz BiH Sulejmanom Tihicem, Draganom Covicem i Miloradom Dodikom.


Podijeli: Facebook Twiter