Bilateralne probleme na medunarodne sudove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ako nisu same u stanju riješiti neki bilateralni problem, dvije države sporazumno bi trebale to pitanje dati u jurisdikciju medunarodne sudske instance i prihvatiti rješenje koje ce biti zasnovano na medunarodnom pravu, izjavio je predsjednik Stjepan Mesic nakon današnjeg susreta s armenskim predsjednikom Serzhom Azatiom Sargsyanom na Brijunima. Mesic je pritom aludirao na trenutne odnose Hrvatske i Slovenije, ali i na dugotrajna neslaganja Armenije i Turske, što je bila i tema razgovora dvaju predsjednika.

"Nema nerješivih problema. Mi ih, medutim, možemo uciniti nerješivima ako nemamo mudrosti i snage da formiramo politicku volju za njihovo rješavanje, ako bježimo od suocavanja s prošlošcu i ako se bojimo prihvatiti kompromise", kazao je Mesic.

Armenski predsjednik Sargsyan istaknuo je da se regionalni konflikti moraju rješavati iskljucivo pregovorima, bez primjene sile. Kazao je i da je Mesica upoznao s trenutnim odnosima Armenije i Turske. "Sve ovisi o politickim snagama i politickoj odgovornosti obiju država. Ili cemo ici mirnim putem ili cemo produžiti nepovjerenje, konflikt i neprijateljstvo. Siguran sam da cemo odabrati prvi put", naglasio je Sargsyan.

Na pitanje armenskih novinara kakvo je službeno stajalište Zagreba glede armensko-turskih odnosa, Mesic je kazao da nema naroda kojem u prošlosti nisu nanesene nepravde, a koje su zatim i dovele do konflikta. "Svaki je rat dosad završio mirom, tako i konflikti moraju završiti sporazumom. Zadovoljni smo time što su poceli razgovori, a prihvatit cemo svaki onaj sporazum koji odgovara prijateljskom armenskom i turskom narodu", kazao je Mesic. Dvojica predsjednika razgovarala su i o gospodarskoj suradnji.


Podijeli: Facebook Twiter