Bilali narucio ubojstvo Eda Kosa zbog oduzete terase?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porecki ugostitelj i vlasnik Gradske kavane na Sefedin Bilali u ponedjeljak je priveden u istražni centar pulskog Županijskog suda pod sumnjom da je pocinio kazneno djelo poticanja na teško ubojstvo.

Nakon saslušanja istražni mu je sudac odredio 48-satno zadržavanje, a u tom bi roku državno odvjetništvo trebalo podnijeti istražni zahtjev protiv njega. Bilali se, prema neslužbenim informacijama, tereti da je nepoznatu osobu poticao za oba slucaja atentata na poreckog dogradonacelnika i  poduzetnika Eda Kosa, odnosno, da je odgovoran za atentat eksplozivnom napravom iz 2006., i sacekušu u dvorištu obiteljske kuce 2010. godine, kada je nepoznati muškarac na Kosa zapucao iz pištolja.

Osumnjiceni Bilali to je navodno ucinio jer je bio nezadovoljan što mu je uklonjena terasa ispred njegovog ugostiteljskog objekta u Porecu, a za što je na neki nacin odgovornim smatrao upravo Kosa.



Kos: Vjerujem u institucije

Bilalija je policija uhitila  još u subotu, zbog sumnje da je povezana s kaznenim djelima prema Edu Kosu. Neslužbeno saznajemo i da je policija u subotu pretresla kucu u vlasništvu Bilalija u naselju Bolnica u Porecu.

Od samog Kosa doznajemo da je obaviješten o subotnjem uhicenju te da postoji mogucnost da se uhiceni dovodi u vezu s pokušajem ubojstva.

- Dobio sam u nedjelju informaciju da je uhicena jedna osoba iz Poreca te da se ona dovodi u vezu s pokušajem ubojstva. To je sve što vam zasad mogu reci jer ni ja nisam upoznat s pojedinostima uhicenja. Ne želim komentirati je li ta osoba povezana s postavljanjem bombe ispod mog automobila ili pak atentatom u mome dvorištu. Vjerujem da ce mjerodavne institucije brzo odraditi svoj posao. Bilo bi mi veliko olakšanje da se ti slucajevi napokon zakljuce, rekao nam je kratko Edo Kos.

Iako nije htio komentirati mogucu povezanost s Bilalijem, poznato je iz medija da bi razlog mogla biti borba za terasu kod ugostiteljskog objekta Gradska kavana na poreckoj rivi. Naime, 2000. godine, kad je Bilali od poduzeca Riviera Porec kupio Gradsku kavanu davši najbolju ponudu na natjecaju, Grad je osporio kupovinu pripadajuce velike terase na samoj rivi.



Trampa Grada i Rivijere

Epilog sudskih i odvjetnickih natezanja je neprovedena deložacija terase u ljeto 2004. godine, no vec je u rujnu te godine Sefedinu Bilaliju terasa ipak oduzeta. Grad se tada s Rivierom jednostavno trampio - za prostor sporne terase Rivieri su dali drugu nekretninu, tocnije gradevinsko zemljište. Po nekim dobro upucenim osobama upravo bi slucaj te terase mogao biti razlog atentata na Kosa. Naime, Edo Kos je u to vrijeme bio u Gradskom poglavarstvu Poreca zadužen za komunalne prostore. No, o toj mogucoj vezi Kosa i Bilalija nitko ne želi govoriti.

Podsjetimo, ispod automobila Eda Kosa u listopadu 2006. godine postavljena je eksplozivna naprava koja je eksplodirala kada je Kos daljinskim upravljacem otkljucao automobil. Srecom, ozlijedenih nije bilo. Policija je brzom akcijom kod tunela Ucka zaustavila Miru ?urica iz ?akova, zvanog Bombaš, kojeg je sumnjicila za postavljanje bombe, ali on je nakon nekoliko dana pušten na slobodu.

Još jedan nemio dogadaj Kosu se zbio i u studenom prošle godine. Tada ga je nepoznata osoba docekala u dvorištu obiteljske kuce i pucala na njega. Kos je u trenutku šoka nasrnuo na atentatora i udarcem aktovkom uspio napadacu izbiti pištolj iz ruke te se ovaj potom dao u bijeg. Kos je potrcao za njim, ali uzalud. Policija taj slucaj nije nikada rasvijetlila.

Po nalogu USKOK-a Kosu je dodijeljena zaštita, odnosno dvije osobe koje ga i dan-danas prate i štite dan i noc. Krajem svibnja ove godine u spektakularnoj je potjeri u Rijeci uhicen Miro ?uric Bombaš, koji je po službenim izvještajima ucjenjivao Kosa tražeci 15 tisuca eura u zamjenu za informacije o pocinjenim djelima protiv njega. No, akcijom USKOK-a ?uric je uhicen i prepracen istražnom sucu Županijskog suda u Pulu, odnosno u pulski pritvor, gdje se i danas nalazi. (Srecko PERŠIC, Mateo SARDELIN)


Pod prismotrom i zbog bombe u Corsu
Sefedin Bilali bio je pod policijskom prismotrom zbog sumnje u postavljanje bombe u ugostiteljski objekt Corso u lipnju 2002. godine, na Trgu Matije Gupca u Porecu. No, policija nije pronašla dokaze koji bi upucivali da je Bilali odgovoran za postavljanje eksplozivne naprave. Podsjetimo, tada je u ranim jutarnjim satima snažna detonacija raznijela ulazna vrata, šank, registar-blagajnu te unutrašnjost lokala. U eksploziji nitko nije ozlijeden, a evidentirana je znatna materijalna šteta.


Podijeli: Facebook Twiter