Bilali mu nudio 2 milijuna kn za glave poreckih celnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjedocenjem zašticenog svjedoka pod imenom Oliver jucer je na Županijskom sudu u Puli nastavljeno sudenje poreckom ugostitelju Sefedinu Bilaliju (72), Miri ?uricu (41) zvanom Bombaš iz ?akova i Nikici Curicu (45) iz Osijeka, koji se terete za poticanje i pokušaj ubojstva Ede Kosa, bivšeg dogradonacelnika Poreca i trenutnog predsjednika Uprave Hrvatskih cesta.

Oliver je ispricao sudu da je u ljeto 2005. godine tijekom odmora u Opatiji bio pozvan u Medulin radi upoznavanja s Bilalijem, odnosno, kako ga je Oliver oslovljavao tijekom cijele rasprave, "Bilajlijem". Upoznali su se u jednoj medulinskoj pizzeriji, a nakon neformalnog razgovora Bilali ga je pozvao u Porec jer "za njega ima neki posao".

Nekoliko dana kasnije Oliver je otišao do Bilalija u Porec, tocnije u njegov lokal na poreckoj rivi. Tada mu je Bilali naglasio da ima problema s politicarima i da treba likvidirati cetiri osobe. Oliver je u prvi mah pomislio da se Bilali šali, no bio je ozbiljan. Rekao mu je stoga da se treba konzultirati s jednim prijateljem u Zagrebu te da ce mu se javiti.

Buduci da su Oliver i njegov prijatelj bili bez posla, odlucili su prihvatiti Bilalijev prijedlog. Tjedan do dva nakon toga Oliver je ponovno došao u Porec i rekao Bilaliju da prihvaca posao, ali da za svaku osobu koju treba likvidirati traži 500 tisuca kuna te odmah avans od deset tisuca eura. Bilali je Oliveru u koverti dao akontaciju, u apoenima od po 500 eura.

- Po povratku u Zagreb razgovarao sam s prijateljem, koji je predložio da u posao ukljucimo još jednu osobu. Opet sam išao u Porec naci se s Bilajlijem, radi prikupljanja informacija o ljudima koje sam trebao likvidirati.

Zaboravio sam naglasiti da mi je na komadu papira napisao cetiri imena: Edo Kos, Edi Štifanic, Boris stolar ili staklar (Josip Bratulic, poznatiji kao Pino staklar, op.a.) te Mauricijo Talijan (Maurizio Vivoda, op.a.). Taj sam papir s imenima naknadno uništio, rekao je Oliver. (Izvještava Mateo SARDELIN)

CIJELI IZVJEŠTAJ SA SU?ENJA MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter