Bilali i ?uric mjesec dana u pritvoru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istražni sudac Županijskoga suda u Puli donio je u cetvrtak rješenje o provodenju istrage protiv Sefedina Bilalija (72) iz Poreca i Mire ?urica Bombaša (41) iz ?akova zbog osnovane sumnje na kaznena djela poticanja na teško ubojstvo, odnosno pokušaja ubojstva poreckoga dogradonacelnika i jednog od celnika IDS-a Ede Kosa.

Ujedno, Bilaliju je odreden jednomjesecni pritvor, a pritvor ce se primijeniti i protiv ?urica, no nakon što mu istekne onaj u kojem se nalazi zbog iznude Ede Kosa. Kako nas je izvijestila glasnogovornica pulskog Županijskog suda sutkinja Edvina Draguzet, Bilaliju, koji ima hrvatsko i makedonsko državljanstvo, pritvor je odreden zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela.

Osim njih dvojice, za pokušaj ubojstva Kosa tereti se i Nikica Curic (45) iz Osijeka, no za njega nije odreden pritvor, odnosno njega ce istražitelji zasebno ispitati i donijeti posebno rješenje.

Podsjetimo, poznatoga poreckog ugostitelja Sefedina Bilalija pulsko Županijsko državno odvjetništvo tereti da je u listopadu 2006. u Porecu potaknuo ?urica na ubojstvo Kosa za što mu je dao i novcanu naknadu. ?uric je 19. listopada 2006. pod Kosov automobil postavio eksplozivnu napravu koju je iz daljine aktivirao signalom mobitela, no atentat na koncu nije uspio.

Odvjetništvo tvrdi da je Bilali cetiri godine poslije u Porecu ponovno potaknuo ?urica na ubojstvo Kosa, a ?uric je, prihvativši ponudu u listopadu 2010. poticao Curica da to ucini. Curic je 17. listopada 2010. vatrenim oružjem pokušao ubiti Edu Kosa u dvorištu njegove obiteljske kuce u Kukcima nedaleko od Poreca, no ni taj atentat nije uspio.

Bilali je formalno uhicen protekle subote u akciji PNUSKOK-a, i to nakon što mu je policija, naoružana dugim cijevima, pretražila kucu i ugostiteljski objekt. ?uric je pak u pritvoru pulskog zatvora od sredine svibnja kada je spektakularno uhicen u Rijeci nakon što je Kosu za 15.000 eura pokušao prodati informacije o narucitelju njegova ubojstva.

Iako istražitelji šute o motivu koji je Bilalija potaknuo da angažira ?urica za Kosovo smaknuce, špekulira se da se sve vrti oko uklonjene terase Bilalijevog ugostiteljskog objekta. (S. PERŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter