Bilać i Špehar preko Dinama do Pule

Zdenko Bilać
Zdenko Bilać

Jučer su pod paskom kondicijskog trenera Istre 1961 Elvisa Peršića Bilać i Špehar odradili testove brzine, ono što je ostatak "zeleno-žute" svlačionice apsolvirao prvog dana ljetnih priprema.

Zdenko Bilać i Dino Špehar u obračunu sa štopericom potvrdili su da posjeduju ono zbog čega ih je Igor Pamić i doveo na "Drosinu", zavidnu brzinu nužno potrebnu za pozicije koje zauzimaju na terenu te tako zaoštrili konkurenciju u ofenzivnom redu pulskog prvoligaša.

Sad im još samo preostaje da pokažu što znaju s loptom te ako i taj test uspješno svladaju, potvrdit će se Paminjova predviđanja po kojima njihovim angažmanom Istra 1961 treba riješiti još samo jednu poziciju, onu prve špice.

- Prve nogometne korake napravio sam u Širokom Brijegu, a nakon toga sam otišao u Dinamo gdje sam odradio kadetski i juniorski staž te potom prešao u redove Lavala, kluba koji igra u Drugoj francuskoj ligi, ukratko je opisao svoj dosadašnji životni put Zdenko Bilać.

- Proveo sam u Lavalu dvije godine, trenirao s prvom i igrao za drugu momčad. Prikupio sam dosta utakmica, stekao određeno iskustvo i mogu reći da su iza mene ostale dvije lijepe godine u Francuskoj. No, nakon što mi je istekao ugovor nisam bio zadovoljan ponuđenim uvjetima i stoga nisam potpisao novi, već sam se odlučio vratiti u Hrvatsku i krenuti ispočetka.

Bilać igra na poziciji desnog krila, nastupao je za kadetsku i juniorsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a aklimatizaciju na novu sredinu olakšat će mu činjenica što ga je u "zeleno-žutoj" svlačionici dočekalo poprilično poznatih lica.

- S Rahmanovićem sam igrao u reprezentaciji, a sa Špeharom, Milićem, Ivančićem i Franjićem u Dinamovoj školi tako da mogu reći da u Puli već imam dosta prijatelja. S druge strane, dok sam bio u Dinamu pratio sam rezultate Istre 1961, a potom kad sam otišao u Francusku gledao sam sažetke Prve HNL tako da nisam stigao u sredinu o kojoj ništa ne znam, istaknuo je Bilać, koji je s Istrom 1961 potpisao trogodišnji ugovor.

- Očekivanja su s moje strane velika. Znam da sam došao u veliki klub s vrhunskim trenerom koji odlično radi s mladim igračima, daje im šansu i nadam se najboljem.

Pravi ritam već je ulovio i godinu dana mlađi Dino Špehar, za kojim su već tri treninga s novim suigračima. Izdanak poznate osječke nogometne obitelji, Dino konstitucijom ne podsjeća previše na oca Roberta, nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca.

- Tata je bio dosta korpulentniji igrač, "mrga", ja sam nešto tanji i sitniji, ali najvažnije je da sam imao od koga učiti, rekao je Dino Špehar.

- S nogometom sam krenuo u rodnom Osijeku od malih nogu, od "limača", najmlađe kategorije, prošao sve uzraste i kao vrlo mlad ušao u prvu momčad, već sa 16 godina. Odigrao sam za Osijek 20 prvoligaških utakmica, a već u prvoj protiv Slaven Belupa postigao sam gol čime sam postao najmlađi strijelac u povijesti Prve HNL.

Nakon toga sam se brzo "prodao" u Dinamo gdje sam odigrao dvije utakmice za seniore, no većinom sam ipak bio među juniorima u kojima mi je trener bio Igor Cvitanović od kojeg sam puno naučio.

U Puli me dočekalo dosta poznatih igrača, prvi utisci su više nego dobri, uvjeti za rad su odlični i sad je sve na meni. Što se tiče očekivanja, mlada smo momčad, puna želje te uz trenera Pamića, od kojeg mislim da mogu puno naučiti, i uz navijače kakve ima Istra 1961, sezona bi mogla biti jako dobra. (I. CEROVAC)


Podijeli: Facebook Twiter