Bila bi nepravda da teran ostane bez imena

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Dolazak Zvjezdane Blažić, pomoćnice ministra poljoprivrede za poljoprivrednu i prehrambenu industriju, na dodjelu prvih oznaka IQ za istarski teran bio je povod za razgovor o aktualnim problemima s pravom istarskog terana na njegovo tradicijsko i povijesno ime, i o europskoj sudbini tog najpoznatijeg istarskog autohtonog crnog vina.

- Što konkretno posljednjih mjeseci Ministarstvo poljoprivrede radi na rješavanju problema istarskog terana?

- Pitanje terana stalno je u interesu Ministarstva poljoprivrede, pogotovo njegovih tehničkih službi koje i dalje na tehničkoj razini razgovaraju s kolegama iz tijela Europske unije u Bruxellesu. Održan je niz sastanaka na kojima se traži mogućnost rješavanja pitanja terana na miran način i dogovorom. Također, održan je i niz sastanaka s kolegama iz Italije, koja također ima proizvođače terana i kojima je Slovenija dopustila, unatoč njihovoj zaštiti, da mogu koristiti naziv teran, pa smo na toj razini s kolegama iz talijanskog Ministarstva poljoprivrede i njihovim predstavnicima u Bruxellesu tražili mogućnost tripartitne prekogranične zaštite terana, za što s talijanske strane zaista postoji otvorenost.

- Kakvo je trenutačno stajalište hrvatske strane: za kakav se status istarskog terana Hrvatska službeno nastoji izboriti?

- To je nama sasvim jasno, i u skladu je s preporukama koje dobivamo: naziv teran treba biti sastavni dio zaštićene oznake izvornosti "Hrvatska Istra". "Hrvatska Istra" je jedna od hrvatskih zaštićenih oznaka izvornosti za vino, i uz tu oznaku trebao bi se stavljati još i naziv sorte teran.

- Na svečanoj dodjeli IQ oznaka za istarski teran najavili ste lijepe "europske" vijesti za vinarski sektor?

- Europsko zakonodavstvo nam daje neslućene mogućnosti razvoja vinskog sektora i voljela bih da naši vinari obrate pažnju na mogućnosti koje mogu iskoristiti, pa i na to veliko tržište EU-a, i da se tome okrenu u pozitivnijem smislu, a probleme koje imamo trebamo rješavati redovnim putem. Veliki smo posao napravili donošenjem pravilnika o sufinanciranju obnove vinograda i vinarija, te sufinanciranju promidžbe. To su jako lijepe vijesti za naše vinare. Uskoro o tome kreću i edukacijske radionice. (D. ŠIŠOVIĆ)

CIJELI RAZGOVOR I VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter