Bikerski mimohod upozorenja

(Arhiva)
(Arhiva)

Da bi upozorili ostale sudionike prometa na prisutnost motociklista na cesti te odali počast ukupno 994 poginulih motociklista u proteklih deset godina, Udruga Karavana za život 2. svibnja organizira četvrto izdanje bikerskog mimohoda "Karavana za život - bikeri na cesti" u kojem će se sa svih strana Hrvatske bikeri uputiti prema Otoku hrvatske mladeži na zagrebačkom Jarunu.

"Jednogodišnjim okupljanjem svih motociklista iz Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja koje nam daju potporu, poput Slovenije, BiH, Mađarske, Italije, Njemačke i Švicarske želimo javnosti pokazati da nismo zanemarivi sudionici u prometu, da smo najranjivija motorizirana skupina u prometu te da iznad svega imamo jednakovrijedno pravo na život", stoji u pozivu Udruge.

Okupljanje istarskih bikera zakazano je u 6.15 ispred pulske Arene, odakle će u 6.45 karavana krenuti prema Pazinu gdje će se spojiti s ostalim sudionicima. Priključenje riječkim motociklistima očekuje se oko 8.45 na Preluci (bivša karting staza), odakle će svi zajedno, pod pratnjom policije, krenuti kroz centar Rijeke i nastaviti prema Delnicama gdje se oko deset sati očekuje priključenje bikera iz Gorskog Kotara i Slovenije. Slijedi vožnja do Karlovca gdje se karavana spaja s dalmatinskim krakom, otkuda će u 12.30 zajedno krenuti na glavno odredište - zagrebački Jarun.

Ideja "Karavane za život" pretočena je u djelo 2011. godine, a osim vožnje upozorenja zalažu se za sigurnost motociklista u svim aspektima. "Aktivnom i pasivnom prevencijom doprinijeli smo uvođenju novih prometnih znakova u zakonsku regulativu, poput elastičnih odbojnika na prometnicama koji će svojom primjenom spriječiti učestalo stradavanje i izlijetanje s kolnika te primjenu boja na kolniku koje svojim atestima dokazuju da imaju svojstvo otpornosti na proklizavanje pneumatika", tvrde u Udruzi.

U 2012. godini podršku inicijativi svojim je sudjelovanjem dalo 2.500 bikera, u 2013. godini čak 4.500, dok je lani usprkos lošim vremenskim neprilikama sudjelovalo više od 1.200 motociklista. (K. TADIJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter