Bikeri darovali 10 litara krvi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na podiju kluba Uljanik, uz zvucnu kulisu Massive Attacka, u subotu je održana akcija darivanja krvi za transfuziologiju pulske opce bolnice kojoj se odazvalo 20-ak gradana, mahom bikera iz cetiri istarska motokluba - pulskog Skunksa, Highlandersa iz Nove Vasi, udruge policajaca motorista Blue Knights i kluba organizatora Moto cb Pula. Akcija je održana u povodu Dana darivatelja krvi u suradnji s pulskim Crvenim križem, a sakupljeno je oko 10 litara krvi buduci da svaki davalac "ostavi" oko 4,5 decilitara.

"Iako smo se nadali vecem odazivu, zadovoljni smo. Ovakve akcije planiramo organizirati i narednih godina u isto vrijeme", kaže tajnik kluba organizatora Denis Mauša. Medicinski tim okupio je šest sestara i jednu lijecnicu, transfuziologinju dr. Tanju Živkovic Mikulcic, koja napominje da je bitna iskrenost onoga koji daje krv jer je ipak dobiva osoba koja je bolesna.

Prije davanja krvi darivatelj mora ispuniti upitni listic o eventualnim rizicnim ponašanjima i bolestima, izmjeri mu se tlak, potom kolicina hemoglobina i orijentacijski krvna grupa, koja se u laboratoriju precizno odredi, a krv se testira i na hepatitise B i C te HIV i sifilis. Dr. Živkovic Mikulcic dodaje i da u Puli nemaju problema s kolicinom krvi jer se u suradnji s Crvenim križem unaprijed planiraju i organiziraju akcije buduci da i krv ima rok trajanja pa je stalno potrebna svježa.


Podijeli: Facebook Twiter