Bijesni studenti spremaju prosvjed: Dajte nam kolače!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta predstavljajući novi Pravilnik o studentskoj prehrani tvrdilo da je riječ o dokumentu koji je rađen u suradnji s predstavnicima studenata, uvećane cijene u studentskim menzama na početku akademske godine izazvale su bijes dijela studentske populacije koji je svoje nezadovoljstvo spreman izraziti i na ulici.

Uvjereni da se radi o udaru na studentski standard studenti su se putem grupa na Facebooku povezali i počeli s planovima za bojkot i prosvjed, a u negodovanju su najglasniji zagrebački i splitski studenti, koji 10. listopada planiraju izlazak na ulicu.

Uz povećanje cijena menija za 33 posto i istovremeno nepovećanje kvalitete hrane, studente najviše smeta ograničavanje namirnica koje mogu kupiti na X-icu.

Ne bi li resornome ministarstvu poslali poruku da novi pravilnik nije promijenio doslovce ništa osim cijene menija, studenti su oformili i Facebook grupu "Dajte nam kolače!", koja poziva sve studente da u srijedu, 9. listopada, bojkotiraju menze na način da uzimaju samo kolače i ništa drugo.

Ovom akcijom žele poslati poruku da su ujedinjeni u svom zahtjevu te da očekuju njihovo očitovanje.

Naime, grupa "Dajte nam kolače!" tvrdi ne samo da je hrana u studentskim menzama ostala ista, već i da studenti nemaju izbora, jer pojedine menze umjesto propisana tri nude samo jedan meni.

- Kao što smo već rekli, glavni razlog poskupljenja je taj što je uvedena zdravija prehrana, koja je samo krinka za manipulaciju javnosti kojoj se predočava poskupljenje od 30 posto, dok u praksi to funkcionira na potpuno drugačiji način. Na primjer, ne jedete svinjetinu i uzmete nešto izvan tog menija, kao što je govedina koja se nalazi u drugom meniju, u kojem se također nalazi i brokula koju isto možda ne jedete! Ovom svojom "zahtjevnom" kombinacijom ste sebi priskrbili ne poskupljenje od 30 posto, nego poskupljenje od sto posto, koje je potpuno suprotno onome što je najavio ministar, jer morate platiti oba menija.

Sljedeća stvar koju bismo htjeli istaknuti jest da je poskupljenje od 30 posto minimalno, dok je u brzim menzama u kojima se nalazi nezdrava hrana to poskupljenje i puno veće, tako da za "nezdravu" vodu u boci plaćamo 300 posto veću cijenu. U dosta menzi nema voća uopće, tako da je i najskeptičnijima ovo dokaz da se zapravo ništa nije promijenilo osim cijena, piše ta Facebook grupa.

Jovanović: Nove cijene ne mogu ugroziti studentski standard

U vrijeme dok se studenti masovno okupljaju protiv novih, viših cijena menija u studentskim menzama, Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, u Osijeku je izjavio da mu je drago što je nakon godinu dana pripreme donesen novi Pravilnik o studentskoj prehrani.

- Odgovorno tvrdim da povećanje cijena s 4,40 na 6,50 kuna za cjelokupan meni ni na koji način neće ugroziti studentski standard i osigurat će bolju i kvalitetniju prehranu. Osigurali smo i da putem povjerenstava svaki student može izraziti svoje nezadovoljstvo kvalitetom prehrane, i na temelju tih rezultata s dobavljačima i restoranima ćemo raskinuti ugovore, rekao je Jovanović. (I. ŠESTAN KUČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter