Bijesna macka u Funtani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niz mjera za suzbijanje bjesnoce poduzeto je tijekom proteklog tjedna na podrucju Opcine Funtana, nakon što je u dvorištu jedne privatne kuce u stambenom naselju Coki pronadena macka zaražena tom smrtonosnom bolešcu koja se može prenijeti i na covjeka, doznajemo u poreckom Veterinarskom uredu.

Iako se na prvi pogled cinilo da je životinja uginula, vlasnica dvorišta nije je dirala ni postavljala vlastite dijagnoze, vec promptno pozvala higijensku službu porecke Veterinarske ambulante. Došavši na teren, služba je posumnjala na bjesnocu nakon što je ustanovila da macka još uvijek daje znakove života, ali je ukocena i ima tipican izgled životinje u agoniji.

Sumnja je ubrzo potvrdena laboratorijskom analizom te su na temelju rješenja veterinarske inspekcije nadležne službe i opcinske vlasti pokrenule sve propisane mjere za suzbijanje bolesti.

Veterinarska ekipa je na citavom podrucju Funtane kod vlasnika provjeravala jesu li im kucni ljubimci cijepljeni protiv bjesnoce te cijepila one koji to nisu bili. Takoder, pocelo je hvatanje i nužno eutanaziranje životinja-lutalica, što ce se nastaviti tijekom citave sezone.

Veterinari upozoravaju da se pri susretu sa zaraženim životinjama, ili onima za koje se sumnja da su zaražene, nužno pridržavati mjera prevencije – ne prilaziti životinji koja se neobicno ponaša te izbjegavati dodir i draženje. Svako uginuce životinje za koje se sumnja da je uzrokovano bjesnocom potrebno je prijaviti veterinarima. Lešine se ne smije dirati rukama, a odjecu i obucu koja je bila u kontaktu sa zaraženom životinjom potrebno je oprati.

Gradani koji u mjestu primijete životinje bez nadzora trebaju to odmah javiti higijenicarskoj službi. Dok traje opasnost od zaraze, ni životinje poznatih vlasnika ne smiju šetati bez nadzora.


Podijeli: Facebook Twiter