Bijesna lisica usred Buzeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lovocuvar Lovackog društva «Mirna» Zdenko Basaneže ustrijelio je danas lisicu usred Buzeta, nedaleko od hotela Fontana. Pretpostavlja se da je zaražena bjesnocom, no to bi trebale potvrditi laboratorijske pretrage koje ce se obaviti u Veterinarskom zavodu Rijeka.

Lisicu su preksinoc primijetili prolaznici dok se šuljala za mackama oko hotela. Dojavili su kontakt-policajcu Mariju Vukovicu koji je obavijestio dežurstvo Policijske postaje Buzet, komunalnog redara, Lovacko društvo i Veterinarsku ambulantu.

- Lisica se vrzmala i kod kružnog toka na Fontani, a primijecena je potom kako prelazi državnu cestu i zavlaci se u trstiku, izjavio je Vukovic. Lovocuvar je lisicu ustrijelio u trstici uz nazocnost policije s obzirom na to da je u naseljenom mjestu zabranjeno pucati.

Od pocetka godine na sjeveru Istre zabilježeno je tridesetak slucajeva bjesnoce. Val bjesnoce poceo je na obroncima Cicarije i širio se na susjedna podrucja pa je veterinarski inspektorat Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja još pocetkom godine naredio mjere suzbijanja širenja na podrucju opcine Lanišce te grada Buzeta.

Zabranjeno je, medu ostalim, iznošenje životinjskih proizvoda, sirovina i predmeta kojima se bjesnoca može prenijeti iz zaraženog dvorišta i drugih mjesta te skidanje kože s lešina pasa, macaka, lisica, vukova i ostalih krznaša.


Podijeli: Facebook Twiter