Bijesna lisica nadomak Radovani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lisica koju je proteklog vikenda kraj sela Radovani na Višnjanštini ustrijelio jedan lovac bila je bijesna, potvrdili su u Veterinarskom zavodu Rijeka. Lisica je ustrijeljena nadomak kuca gdje je na njezinu prisutnost upozorio lavež pasa, rekao je direktor Veterinarske ambulante Porec Branko Juric.

Rijec je o prvom slucaju bjesnoce na Poreštini nakon dvogodišnje pauze. Zadnji slucaj zabilježen je u ožujku 2008. godine kada je u okolici Žbandaja bijesna macka ugrizla jednu mještanku.

- Ovo nam je samo još jedan podsjetnik da je bjesnoca prisutna na našem podrucju i da se treba pridržavati potrebnih mjera opreza. Apeliramo još jednom na vlasnika pasa i macaka da se svoje ljubimce drže pod kontrolom i da ih obavezno cijepe protiv bjesnoce, dodaje Juric. Redovna godišnja akcija cijepljenja protiv bjesnoce traje do kraja mjeseca i nije samo zakonska odredba nego i nužna preventiva.

Ne treba prilaziti životinjama koje se neobicno ponašaju te treba izbjegavati dodir i draženje. Pronalazak svake uginule lisice ili druge životinje za koju se sumnja da je uginula od bjesnoce potrebno je prijaviti veterinarima. Lešine se ne smiju dirati rukama, a odjecu i obuci koja je bila u kontaktu sa zaraženom životinjom potrebno je oprati i dezinficirati.


Podijeli: Facebook Twiter