Bijenale u Veneciji: Otvoren hrvatski paviljon

Hrvatska izložba na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture - Venecijanskome bijenalu (Hina)
Hrvatska izložba na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture - Venecijanskome bijenalu (Hina)

Hrvatska izložba "to trebamo - to radimo" otvorena je danas na 15. međunarodnoj izložbi arhitekture - Venecijanskome bijenalu, usredotočenoj na temu "Izvješća s bojišnice", a riječ je o projektu kojim hrvatski tim arhitekata i kulturnih radnika "pretvara zgrade koje su izgubile svoju primarnu svrhu ili nikada nisu bile korištene kao što je planirano u mjesta intenzivne kulturne produkcije i socijalnih interakcija". Autori projekta su arhitekti i suosnivači te voditelji Platforme 9,81 Dinko Peračić i Miranda Veljačić, vizualni umjetnik i ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci Slaven Tolj, te stručnjakinja za kulturne politike i ravnateljica Pogona – Zagrebačkoga centra za nezavisnu kulturu i mlade Emina Višnić.

Visoko kvalitetan projekt

Projekt predstavlja tri slučaja arhitektonskih i kulturnih praksi u trima hrvatskim gradovima - Splitu, Rijeci i Zagrebu. Fokus je na sadržajnoj rekonstrukciji triju građevina - bivše tvornice Jedinstvo, u kojoj djeluje kulturni centar POGON, i nizu organizacija nezavisne kulture i mladih u Zagrebu, H-zgrade kompleksa Rikarda Benčića kao budućega Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i Doma mladih u Splitu.

U prisutnosti brojnih uzvanika izložbu su otvorili pomoćnica hrvatskoga ministra kulture dr. Iva Hraste Sočo te povjerenik izložbe i član autorskoga tima Dinko Peračić, a predstavljena je i prateća publikacija, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

- Projekt je visoko kvalitetan, istaknula je Hraste Sočo dodavši kako njegova osnovna koncepcija u cijelosti rezonira s glavnom temom Bijenala, spajajući umjetničku produkciju i socijalne interakcije, promišljanje arhitekture i društva s konkretnim djelovanjem. Ocijenila je kako "aktualni primjeri arhitektonskih prostora u Splitu, Rijeci i Zagrebu ukazuju, ne samo na visoke potencijale korištenja prostora namijenjenih kulturi, već i na inkluzivnost arhitektonskoga promišljanja, koja podrazumijeva aktivno osluškivanje i propitivanje potreba te uključivanje raznovrsnih iskustava"."Izvješća s

Glavni umjetnički izbornik ovoga Bijenala je čileanski arhitekt i teoretičar Alejandro Aravena, a izbornikova tema je "Reporting from the Front" ili "Izvješća s bojišnice".

Riječ je o izvješćima s prvih crta arhitektonskih 'bojišnica' u srazu s akutnim suvremenim društvenim problemima, odnosno o pozivu da se na izložbi tematiziraju konkretni prijedlozi iz arhitektonske prakse koji aktualiziraju složenost suvremenih društvenih procesa te primjeri koji dokazuju kako arhitektonsko djelovanje još može biti istinski angažirano i djelotvorno.

 Autori projekta "To trebamo - to radimo" jasno su formulirali svoju namjeru - da žele predstaviti arhitektonski rad kao širu društvenu disciplinu koja može koristiti različita sredstva i surađivati sa sudionicima korisnicima, podržavajući i nadahnjujući zajedničke napore, izgrađujući prostore koji postoje i koriste se za opće dobro. Smatraju kako je arhitektura društveni proces te da arhitektonski angažman počinje u fazi dok postoji potreba i problem, a ne kada je projekt već definiran i riješeni drugi preduvjeti za gradnju. Jer, uvjereni su, arhitektura počinje od problema, ne od projekta, što je čini dijelom društvenoga procesa za koji radi.

 Odražavajući situaciju na 'bojišnici' hrvatske arhitekture i kulture projekt "To trebamo - to radimo" prikazuje nove kulturne prakse koje se odvijaju izvan tradicionalnih reprezentativnih okvira. Naime, tijekom vremena i putem djelovanja kulturnih aktivista i arhitekata te su napuštene ili nedovršene građevine počeli za svoje programe koristiti nezavisne organizacije, umjetnici, aktivisti i angažirani građani. Radom arhitekata i stanovnika te korisnika prostora nemogući su uvjeti žurno pretvarani u moguće, ne odustajući istovremeno od dugoročnih primjena i stvarnih unaprjeđivanja prostora.

Rekonstrukcija i živa kultura

Osim samih građevina i arhitektonskih projekata njihove rekonstrukcije, na izložbi u Arsenalu prikazana je i živa kultura koja se odvija u ovim prostorima: niz radova suvremenih umjetničkih i kulturnih praksi, kao i različiti projekti institucija koje upravljaju ovim prostorima te nezavisne kulturne scene, umjetnika i aktivista koji ih koriste.

Ministarstvo kulture RH naručitelj je i glavni financijer projekta nastupa Hrvatske na Bijenalu, a u ime Ministarstva projekt koordiniraju Nevena Tudor Perković i Iva Mostarčić. Organizator nastupa je Platforma 9.81 iz Splita, a partneri u organizaciji su POGON iz Zagreba i riječki MMSU. Hrvatski nastup na Bijenalu, uz Ministarstvo kulture, podržali su i Zaklada Hrvatska kuća, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Rijeka / Rijeka 2020, Europska prijestolnica kulture i grad Split. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter