Bijenale u Veneciji: Otvoren hrvatski paviljon


Inicijative kao što su Srđ je naš, Stožer za obranu Petrokemije, Pravo na grad, Mreža solidarnosti, Inicijativa 3. maj, borbe za pravo na neposredan prostor i zahtjevi za neposrednom demokracijom u Puli, Rijeci, Zagrebu, Splitu, Kutini, Pučišćima i Dubrovniku - predstavljene su svjetskoj javnosti na jučerašnjem otvorenju hrvatskog paviljona 13. međunarodne izložbe arhitekture u Veneciji. Hrvatske borbe žarište su teme Pulske grupe, izbornika Tomislava Pavelića te Borisa Cvjetanovića, Siniše Labrovića, Igora Bezinovića i Hrvoslave Brkušić, koja nosi naziv "Neposredna demokracija zahtijeva neposredan prostor".

Tema hrvatskog paviljona je u potpunosti pogođena jer je ovogodišnji povjerenik i kustos David Chipperfield odlučio da se arhitekti pozvani na bijenale bave temom "Common Grounda" (zajedničkog tla ili zajedničke osnove), a Pulska grupa i njihovi suradnici baš su u tim borbama za neposredan prostor u Hrvatskoj istaknuli što im je zajedničko. Teza njihove teme jasna je iz samog naziva - ističu da je upravo nezadovoljstvo kapitalizmom natjeralo aktivne građane da zahtijevaju neposredan oblik demokratskog odlučivanja.

Postav hrvatskog paviljona trebao je biti otvoren u 18 sati, no zbog kašnjenja izaslanstva Ministarstva kulture, na čelu sa zamjenikom ministrice Berislavom Šipušom, paviljon je otvoren bez službenih govora. Bilo je prisutno dvjestotinjak akreditiranih novinara i arhitekata, a komentari, kako struke, tako i novinara, bili su uglavnom pozitivni.

- Postavljanje hrvatskog paviljona prva grupa počela je već 12. kolovoza, a budući da smo bili među prvima, bila nam je dostupna infrastruktura koju ovaj bijenale daje na raspolaganje svima koji izlažu. Što se postava tiče, valja reći da se svaka stvar može uvijek dodatno popraviti i doraditi, pa tako i ova - teško da će itko od nas ikad reći da je nečim do kraja zadovoljan. No, mislim da smo ostvarili maksimalno što smo mogli u vremenu koje nam je dano i budžetom kojim smo raspolagali.

Čini mi se da je stav posjetitelja prema našem postavu pozitivan jer je paviljon dosta intrigantan - ljudi svi redom zastanu, puno ga fotografiraju, a to je prvi korak da i uđu te pobliže sagledaju cjelokupni projekt.

U sklopu postava pripremili smo englesku verziju zadnjeg broja novina Otvoreni Muzil - novine se uzimaju, nestaju brzinom svjetlosti, i zbog toga nam je jako drago, rekla je Helena Sterpin iz Pulske grupe, koju uz nju sačinjavaju i kolege arhitekti Ivana Debeljuh, Vjekoslav Gašparović, Edna i Emil Jurcan, Ida Križaj, Iva Marčetić, Jerolim Mladinov, Marko Perčić i Sara Perović.

Zamjenik ministrice Berislav Šipuš bio je zadovoljan postavom, a posebno je istaknuo način na koji je Hrvatska ove godine odabrala svog predstavnika.

U četvrtak je na programu bijenala službeno otvorenje za sve posjetitelje, kada će kustos David Chipperfield predstaviti pobjednika 13. međunarodne izložbe arhitekture, koja će ostati otvorena do 25. studenog. (B. VINCEK; snimila Jelena PREKALJ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter