Što ceš biti kad odrasteš?, pitanje je na koje mladi ljudi nailaze bezbroj puta prije konacnog odabira svog životnog poziva. Odgovor ponekad može biti iznenadenje i za njih same! Upravo se to dogodilo 34-godišnjem vinogradaru i vinaru Leonardu Palcicu iz Dajle, koji je vinski podrum, obiteljske loze i one uzete u zakup od bivšeg PIK-a te mehanizaciju, naslijedio od oca Sergija prije deset godina.
"Vinarstvo je danas "in", no treba reci da su prvi veliki istarski vinari poceli "izlaziti" tek '93. i '94, svi su oni bili stariji i iskusniji od mene, i imali odredeni kapital. Rijec je o napornom poslu u kojemu ovisiš o naklonosti prirode, dobivaš neogranicenu slobodu u iskazivanju kreativnosti i zadovoljstvo kad napraviš nešto dobro, što se konzumentima svida, koje je nemoguce usporediti s bilo cim drugim!", prica Palcic.
Gušt kojim naš sugovornik eksperimentira i uvjerenje da se «danas na tržištu možeš istaknuti jedino ako imaš nešto posebno», rezultirala njegovom najnovijom kreacijom – teranom vinificiranim bijelim s malvazijom, kakvog je lani prvi put proizveo tisucu boca. Radi se o frizzanteu, stolnom bisernom vinu "Giovanni", koje sâm opisuje kao pitko, ljetno i osvježavajuce. Ime je dobilo po njegovom djedu, a zanimljivo je što autohtonu crnu sortu grožda pretvara u bijelo vino.
"Nije to ništa revolucionarno. Uostalom i šampanjac se radi i od crnog grožda. Htio sam napraviti nešto s našim istarskim sortama, a teran je bio pogodan zato što ima visoke kiseline. Mošt treba što prije odvojiti od masulje. Odmah se smelje, preša, otoci i stavi fermentirati kao bijelo vino s kontroliranom fermentacijom, kako bi se zadržao dio njegove arome», objašnjava, pokazujuci gotovo prozirnu «bazu» od terana koju ce doraditi za nekih mjesec dana. Iako su reakcije onih koji su ga kušali izuzetno pozitivne, naglašava da još nije zadovoljan konacnim rezultatom i vec ima ideju kako ce ga iduce godine usavršiti.