Bijelo - carolija tišine i cistoce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Interijeri u kojima prevladava bijela boja stvaraju dojam praznine, cak i kada u njima ima dosta namještaja. Vizualni doživljaj praznog pomaže nam isprazniti um, smiriti emocije i relaksirati tijelo. Doživljaj reda, mira i cistoce uz pomoc bijele boje u domu možemo ostvariti na mnogo nacina, kreirajuci stilski sasvim razlicite interijere: minimalisticke i suvremene, klasicne, country ili eklekticne.
Želimo li izbjeci hladne i sterilne prostore, bijelu boju koristimo uz dozu poezije, igre i, zašto ne, notu romantike. Takav nam interijer istovremeno pruža prijeko potreban mir i opuštanje nakon napornog dana, kao i tihu toplinu i nježnost koje kucu ili stan cine domom. Pritom se igramo materijalima i teksturama, kao i razlicitim tonovima bijele. Cilj je postici atmosferu koja zraci prisnošcu i mekocom te uciniti prostor vizualno dovoljno zanimljivim usprkos dominaciji jedne jedine neutralne boje. Tako kombiniramo glatke i hrapavije površine poput stakla i grubo obradenog drva.Uz ravne površine namještaja koristimo bogato ispletene prekrivace, jastuke raznih oblika i tkanina, tepihe s dužom dlakom i zastore koji padaju u naborima. Kockastom i pravokutnom namještaju pridružujemo zaobljene komade, puni volumen rasterecujemo otvorenim, rupicastim i prozracnim oblicima. Pritom je vrlo efektno kombinirati nove i stare komade namještaja kao i miješati toplije i hladnije, tamnije i svjetlije nijanse bijele boje. Rezultat je bogat, slojevit i artikulirani interijer koji plijeni pozornost bez nametanja, progovara, ali ne vice, razotkriva se iako uvijek ostaje suptilan.Kuhinja sva u bijelom – od zidova i poda pa do stola, klupa i malenih slika koje krase zid. Namještaj je iz second hand trgovina, sve je u bijelom, a svojim oblikom zraci velikom jednostavnošcu. Klupe umjesto stolica daju neformalan izgled kuhinji, dok je betonski pod obojan u bijelo cini prozracnom i laganom. Izrezbareni naslonjac na klupi pored zida, nježni kolaži prekriveni staklom i jednostavni jastuci boje vode detalji su koji daju pecat osobnosti i poezije cijelom prostoru.

Volite li sakupljati stolice zanimljivih oblika, možete ih iskoristiti da biste suvremenu blagovaonicu oživjeli njihovom razigranom kombinacijom, važno je jedino da sve budu bijele. Jednostavan pravokutni stol, takoder u bijeloj boji, cistih oblika i glatkih površina, poslužit ce kao savršena ravnoteža, povezujuci i umirujuci originalnu kolekciju stolica modernog dizajna. Okrugli bijeli stolic kompletirajte klasicnom drvenom stolicom koju ste prethodno obojili u bijelo. Kao zanimljiv detalj možete donji dio nogu ostaviti u prirodnoj boji drva. Aranžman upotpunite udobnom bijelom foteljom oblika po vašem izboru. Naglasite ga i simbolicno oznacite tako što cete taj dio zida oblijepiti papirima/fotokopijama stranica vaših omiljenih knjiga poezije ili proze - i vaš osobni, personalizirani kutak za citanje je spreman za uporabu.
Bijela kada u bijeloj kupaonici djeluje svijetlo i osvježavajuce. Kako bi ugodne trenutke opuštanja u kadi punoj mirišljave vode obavili intimnom i toplom atmosferom, okružite se slikama, fotografijama, svijecama, oblucima, školjkama i drugim predmetima koji za vas imaju emotivno znacenje i koji vas uveseljavaju. Zidic od otprilike 100-120 cm koji kruži oko kade poslužit ce kao podloga za aranžiranje izabranih predmeta. Lako je prepustiti se sanjarenju u velikom mekanom krevetu, prekrivenom slojevima tkanine, od snježnobijele posteljine, velikih jastuka pa sve do toplih, vunenih prekrivaca. Za bajkovit izgled uzglavlje kreveta uokvirite »baldahinom« dobivenim od prozracne bijele gaze, a krevet smjestite tik do prozora – pogled koji se gubi u nocnim prostranstvima ili dnevnom plavetnilu uvelike ce pridonijeti otvaranju svijetu mašte i snova.(S. L.)

 


Podijeli: Facebook Twiter