Bijeli tjedan za mnoge počeo noćnim polaskom na put

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bijeli vikend je za mnoge od dvadesetak tisuća Istrana, za koliko se procjenjuje da ih je jučer krenulo na skijanje, izgleda počeo vrlo rano, jer u jutarnjoj smjeni granične policije na graničnom prijelazu Kaštel jedva da se mogao vidjeti pokoji auto sa skijama na krovu. Mnogi su vjerojatno krenuli na put još noću, pogotovo autobusi koji istarske skijaše do odredišta prevoze u sklopu agencijskih paketa, kako bi čim sunce grane već bili na skijama.

Ipak, nekolicinu smo zatekli, i proveli blic-anketu o njihovim skijaškim odredištima. Iz Rovinja su u Ortisei u talijanskoj Val Gardeni krenuli Leo, Mirko, Laura i Radmila, kažu na tjedan dana. Često idu u to skijalište gdje odsjedaju u privatnom smještaju, i ne nose sa sobom nikakve "rezerve", samo njih četvero i dva psa, sve što im treba čeka ih tamo.

Na graničnom prijelazu Kaštel zaustavili smo i Alena Damijanića iz Pule, županijskog pročelnika za gospodarstvo, koji je s obitelji krenuo na četiri dana u Kranjsku Goru. Prvi put odlazi tamo, ranije je na skijanje odlazio u Italiju, ima rezerviran apartman, i očekuje dobar iako kratak provod.

Grupa Puležana, njih osmero koji s dva auta zajedno putuju u talijansku Alta Badiju, također je rezervirala apartman, a vozač prvog automobila, Feručo Košuta, kaže nam da u to odredište s obitelji i prijateljima odlaze svake druge godine. Tamo će i kuhati, pa izgleda da poslovična sarma u gepeku polako prelazi u sferu urbanih legendi ili davnih uspomena. Iako je promet na graničnom prijelazu Kaštel u vrijeme naše "patrole" jučer prijepodne bio dosta gust, doista su rijetki bili automobili sa skijama na krovu, a osim ovih nekoliko s pulskim registracijama, moglo ih se vidjeti i sa splitskim tablicama, čak i s bosanskohercegovačkim oznakama.

Iz Hrvatske je u to vrijeme izlazilo više automobila talijanskih i slovenskih oznaka nego hrvatskih, koji su se vjerojatno vraćali s višednevnih blagdanskih aranžmana provedenih u Istri. (D. ŠIŠOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter