Bijeli tjedan: Na skijanje 20 posto manje Istrana

Na skijanje kreće oko 10.000 Istrana (N. LAZAREVIĆ)
Na skijanje kreće oko 10.000 Istrana (N. LAZAREVIĆ)

Bijeli tjedan, kada većina hrvatskih, i dakako istarskih, skijaša odlazi na obiteljsko skijanje, počinje u subotu, 5. siječnja, a traje do iduće subote, 12. siječnja. Tada na europska skijališta iz Hrvatske odlazi otprilike 200 tisuća skijaša. U tom je terminu, naime, posezona pa su i cijene smještaja jeftinije. Destinacije su razne. No, najviše Istrana ipak odlazi u Italiju, nešto manje u Austriju i Sloveniju te Francusku.

Top destinacije su Dolomiti, i to Kronplatz, Val di Fassa, Alta Badia, Val di Fiemme, Livigno, Val Gardena, Passo Tonale, Ravascletto, Folgaria i Andalo. Za Istrane je također zanimljiva destinacija obližnji slovenski Krvavec na kojem se u prosincu tradicionalno održava Istarska fešta.

Kriza se, međutim, osjeća više no prijašnjih godina. Do lani su mnogi za sedmodnevni boravak na snijegu dizali kredite, no ove godine toga baš i neće biti. Istarski touroperatori koji prodaju skijaške aranžmane kažu da upita ima mnogo, no prodaja je slabija nego lani. Andrej Hübel iz umaške agencije TurIstra misli da će ove godine na skijanje iz Istre otići nešto više od 10.000 ljudi.

Najveći istarski grad ima najviše skijaša. Oni uglavnom odlaze na obiteljska skijanja na Folgariju, Ravascletto, Krvavec, Val di Fiemme i Val Gardenu. Ivana Benevrkić iz agencije Zeaturs kaže da u Puli nema oscilacije broja skijaša u odnosu na lani.

- Ove ćemo sezone imati otprilike isti broj skijaša kao lani. Vodimo ih na Piancavallo, Ravascletto i Folgariju. Mislim da će iz Pule s nama skijati oko 500 ljudi. Cijene smještaja su od 1.620 kuna, dok su tjedne skijaške karte od 85 eura, ističe Benevrkić.

Skijaški klub Istra iz Pule svoje skijaše vodi na Krvavec, Val Gardenu i u Predazzo u Val di Fiemme. Na Krvavcu će skoro svakog vikenda biti organizirana škola skijanja te mogućnost noćenja u novim hotelima. Cijene se kreću od 35 eura za polupansion u hotelu s tri zvjezdice, dok se za skijašku kartu može dobiti 20 posto popusta. Trodnevna karta iznosi 76 eura.

Skijaški klub Rovinj svoje članove vodi u talijanski Predazzo u Val di Fiemme te u austrijski Nassfeld. Voditelj rovinjske škole skijanja Marko Ugrin kaže da je na programu i skijaški kamp za djecu.

Umaški skijaški klub svoje članove i simpatizere na skijanje vodi u Livigno, Passo Tonale i austrijski Gerlitzen. Predsjednik kluba Dubravko Grgić kaže da je u Livignu njihova stalna baza.

Porečki skijaši i ove su godine izabrali Merano u južnom Tirolu i Passo Tonale u regiji Trentino. Prema riječima porečkog demonstratora skijanja Vedrana Vrusa, u Meranu će skijati 150 Porečana, uglavnom obitelji. Denis Fable iz Skijaškog kluba Labin kaže da i ove godine Labinjani odlaze u Val Gardenu, točnije u mjesto Ortisei.

Škola skijanja 100 eura
Prema podacima istarskih skijaških klubova cijene škola skijanja uglavnom su na lanjskoj razini i kreću se oko 100 eura za tjedan. Škole se vode po grupama od najviše deset učenika, no idealno je osam. Individualna škola s učiteljem po principu jedan na jedan stoji oko 30 eura na sat. Talijanske škole skijanja daleko su skuplje. (C. B. GALIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter