Bijeli tartuf - magnet za turiste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Bijeli tartuf ustvari je jedan magnet koji može privuci domace i strane turiste. Uz tartuf treba ponuditi i druge domace proizvode. Istra to i radi i na sajmovima predstavlja izvrsna vina i najbolja maslinova ulja na svijetu. Prije petnaestak godina prodavala se obala, sunce i more koji su privlacili turiste. Danas u Istri imamo mogucnost da turizam ne traje tri mjeseca, vec cijelu godinu, istaknuo je predsjednik Stjepan Mesic otvarajuci 16. Tuberfest u Livadama. Predsjedniku su tartufari poklonili nekoliko primjeraka skupocjene gljive, a on im je uz smiješak porucio da ce po završetku mandata doci u Istru tražiti tartufe.

Dobrodošlicu brojnim posjetiteljima zaželjeli su oprtaljski nacelnik Aleksander Krt i Giancarlo Zigante, koji je pronalaskom najveceg tartufa na svijetu, teškog 1,31 kilogram, 1999. godine uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda.

- Prije petnaestak godina kada smo poceli sanjati san o ruralnoj, središnjoj Istri nismo mogli vjerovati da cemo doci tu gdje smo danas. Istra danas ima najbolja maslinova ulja na svijetu, vrhunska vina i bijeli tartuf kojim se može pohvaliti samo još nekoliko regija u svijetu, istaknuo je župan Ivan Jakovcic.

U Livade – centar tartufa slila se tartufarska i politicka elita. Malim mjestom tartufara uz sam rub Motovunske šume prodefilirali su brojni politicari, medu njima i Vedran Grubišic te Dino Kozlevac kao i predsjednicki kandidati Vesna Pusic, Damir Kajin i Ivo Josipovic. Pod sajamskim šatorom skupocjene gljive izložilo je cak sedam izlagaca, tvrtki registriranih za promet tartufa - Livade tartufi, Zigante tartufi iz Buja, Natura iz Buzeta, Miro tartufi iz Motovuna, Vižintin iz Baredina, Ipša iz Ipši i ?ulijano iz Puhi kod Livada. Ukupno su izložili cak 35 kilograma skupocjenih tartufa.

Kilogram prve klase kralja sajma - istarskog bijelog tartufa - prodavao se po 15.000 kuna, druge klase 10.000, a trece 7.000 kuna što je znatno manje nego lani u isto vrijeme kada je prva klasa vrijedila 21.900 kuna. Tartufari kažu da je to stoga što je tartufa na pocetku ove sezone više, kvaliteta je nešto lošija, a i potražnje je malo manje. Recesija je, kažu, uzela svoj danak pa je manje Talijana koji kruže u zoni tartufa.

Nedjeljni sajam u Livadama tradicionalno je protekao u znaku licitacije tartufa te pokaznog traženja tartufa. Za gastro nadmetanje pobrinuli su se Mila Elegovic Balic i Ronald Braus koji su se okušali u pripremi tartufa. Tuberfest u dolini Mirne traje do 25. listopada, a Guinnessov rekorder Giancarlo Zigante sajamske sadržaje u privatnoj režiji nastavlja do 15. studenog.


Podijeli: Facebook Twiter