"Bijeli lav" posvećen parobrodu "Baron Gautsch"

"Bijeli lav" u znaku parobroda Baron Gautsch
"Bijeli lav" u znaku parobroda Baron Gautsch

Radionicom za učenike osnovnih i srednji škola, održanoj u Domu kulture, danas je i službeno počela peta edicija Međunarodnog festivala podvodnog filma "Bijeli lav". Riječ je naime, o Festivalu kojeg 2010. godine pokreće Ronilački centar Puffer, sa ciljem popularizacije ove posebne vrste filma i fotografije, kao i prezentacije bogatstva hrvatskog podmorja te potrebe njegove zaštite i očuvanja.

Ovogodišnji je Festival posvećen 100. godišnjici potonuća parobroda "Baron Gautsch", olupine koja je danas uvrštena među top deset ronilačkih lokacija Europe. Kao što je poznato, nesretni je parobrod 13. kolovoza 1914. godine udario lijevim bokom na podvodnu minu i potonuo na 40 metara dubine šest nautičkih milja jugozapadno od Rovinja. Njegova je olupina od 1995. godine pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i jedna je od najčešćih meta morskih istraživača.

Tijekom sutrašnjeg Festivalskog dana, uz radionice za učenike, za poslijepodnevne su sate, od 15 do 18, u kazalištu Gandusio najavljene revijalne projekcije. Točno u 15 sati na rasporedu je dokumentarac "Coral sea Dreaming", Davida Hannana, a u 16.30 sato "Il Naufragio del Baron Gautsch", Renza Carbonera. U večernjim satima u Multimedijalnom centru, i s početkom u 20 sati odvijat će se i natjecateljske projekcije na kojima će se moći vidjeti -"Prinčevi olupina", "20 godina", "Homeland", "Paragraf 11", "The ships of darknesws" i "Zenobia".

Subota je također bogata sadržajima. U kazalištu Gandusio , od 15 do 18 sati nastavljaju se natjecateljske projekcije s filmovima "Sveti Ištvan carski bojni brod", "Nadir The ship wreck" i "Morska staništa Istarske županije", da bi od 19 do 22 sata bila upriličena dodjela nagrada najuspješnijima te bila omogućena projekcija Grand Prix-a "Bijeli lav" za 2014. godinu. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter