Bijeli lav: Nagrada za "Planet Ocean"

Dodjela priznanja i prezentacija filma (N. O. R.)
Dodjela priznanja i prezentacija filma (N. O. R.)

Dodjelom plaketa i zahvalnica večeras je u Rovinju okončan četvrti Međunarodni festival podvodnog filma i fotografije "Bijeli lav". Riječ je o festivalu koji je 2010. pokrenuo rovinjski Ronilački centar Puffer i koji, uz popularizaciju podvodnog filma i fotografije, ima za cilj prezentaciju bogatstva hrvatskog podmorja, njegovu zaštitu i očuvanje.

Tijekom festivala, koji se najvećim dijelom odvijao na otoku Sveti Andrija, prikazivani su revijalni filmovi, a publika je u MMC-u mogla vidjeti i filmove koji se natječu za glavnu nagradu Festivala. Ovogodišnji dobitnik Grand Prixa je film "Planet Ocean", autora Yanna Arthusa-Bertranda i Micheala Pitiota iz Francuske. 

Direktor festivala Filip Višić, istaknuo je kvalitetan rad ovogodišnjih edukativnih radionica koje su bile namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola.

Bila je ovo i prigoda da se publika upozna i s hvalevrijednim projektom imena "Poseidon", koji omogućava osobama s invaliditetom da uz pomoć ortopedskih pomagala zaplivaju i zarone. Poseban gost festivala bio je tim češke produkcijske kuće Twin Star Production s predsjednikom Stevom Lichtagom, s kojim se priprema suradnja na projektu snimanja 3D filma o potonuću broda Baron Gautsch te predsjednik ARI (Nacionalne asocijacije ronilačkih instruktora Srbije) i dopredsjednik CEDIP-a (Europske asocijacije profesionalnih ronilačkih instruktora) Aleksandar Karjuk. On je ujedno i jedan od osnivača festivala podvodnog filma u Beogradu te osnivač novog kratkometražnog festivala podvodnog filma u Beogradu. Kako doznajemo od organizatora, peto izdanje festivala bit će posvećeno 100. godišnjici potonuća Barona Gautscha. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter