Bijeli baloni i ruže za početak novog života

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Bošnjačke nacionalne zajednice grada Pule, večeras je treći put organiziran mimohod ulicama grada Pule u spomen na oko osam tisuća žrtava genocida u Srebrenici prije 22 godine. Kao i uvijek, mimohodu su se pridružili brojni građani koji su nosili majice s natpisom "Srebrenica - da se ne zaboravi i nikad nikom i nigdje ne ponovi!", predstavnici Grada na čelu sa zamjenikom gradonačelnika Robertom Cvekom, imam islamske zajednice u Puli ef. Esad Jukan, te don Ilija Jakovljević, župnik iz Fažane i don Ivo Borić iz Dubrovnika, a bili su tu i predstavnici hrvatskih i bošnjačkih udruga.

Povorka u bijelom, noseći bijele balone, u tišini je krenula od gradske tržnice prema Forumu, izražavajući tako pijetet prema više od 8.000 muškaraca i dječaka mučki ubijenih u Srebrenici od 11. do 13. srpnja 1995. godine.

- Nitko od naših članova nije direktno u Srebrenici izgubio nekog člana obitelji, ali osjećali smo potrebu da na ovakav način odamo počast nevinim žrtvama i željeli bismo da to postane tradicionalno. Ponekad se i sami pitamo je li uopće dovoljno ovo što radimo iz sućuti prema žrtvama stradanja u Srebrenici i njihovim obiteljima. Srebrenica je jedan strašan zločin i jedna otvorena rana u tkivu Bosne i Hercegovine, jer mnogobrojne nevine žrtve još nisu dočekale pravdu, za što smo odgovorni svi, rekla je predsjednica Bošnjačke nacionalne zajednice Pule Almira Raimović.

Na Forumu je u zrak pušteno 200 balona, a nakon toga su sudionici mimohoda otišli na Rivu gdje su u more spustili 22 bijele ruže u spomen na 22. obljetnicu stradanja Srebrenice i kao zalog za novi, sretniji početak u tom gradu. (Patricija SOFTIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter