Bijele večeri: "Treći čovjek" s Alidom Valli

Alida Valli i Joseph Cotten u "Trećem čovjeku"
Alida Valli i Joseph Cotten u "Trećem čovjeku"

Književno-filmske "Bijele večeri", program Kluba Pulske filmske tvornice koji vodi novinar Boris Vincek, nastavlja se večeras u 19 sati projekcijom filmske adaptacije novele Grahama Greena "Treći čovjek" (1949.) u režiji Carola Reeda.

Adaptacija je zanimljiva zbog toga što je novela po kojoj je Greene napisao scenarij objavljena godinu dana nakon filma, 1950. godine. Greene je objasnio da mu je bilo nemoguće napisati scenarij a da za to nema književni predložak, a nakon uspjeha filmske verzije odlučio je objaviti i knjigu.

U pisanju novele i scenarija Greeneu je pomoglo iskustvo u britanskoj tajnoj službi, koje mu je omogućilo detaljno i precizno opisivanje poslijeratnog Beča podijeljenog u četiri frakcije, i crnog tržišta lijekovima. Novela prati istragu Rolla Martinsa (koji u filmu biva prekršten u Hollyja Martinsa), pisca petparačkih romana koji pokušava otkriti što se krije iza misteriozne smrti njegovog prijatelja Harryja Limea i pojave tajanstvenog trećeg čovjeka viđenog na mjestu nesreće.

Martins upoznaje Harryjeve sumnjive prijatelje i njegovu djevojku Annu Schmidt, a klupko se počinje odmotavati kada mu major Calloway objasni čime se Harry zapravo bavio.

Film u kojem su glavne uloge ostvarili Joseph Cotten (Holly Martins), Alida Valli (Anna Schmidt) i Orson Welles (Harry Lime) u suštini je krimić ambijentiran u atmosferičnom poslijeratnom Beču. Snimljen je na autentičnim lokacijama, pa porušene kuće i krateri bombi nisu samo scenografska kulisa. Potraga za naslovnim trećim čovjekom zapravo je potraga za prijateljstvom, ljubavi i pravdom, odnosno vrijednostima koje je Harry Lime iznevjerio.

Iznimno napet, zabavan i dinamičan film prati nezaboravna glazba Antona Karasa, a jedan od njegovih vrhunaca je improvizirani monolog Orsona Wellsa na bečkom Prateru u kojem objašnjava kako su - za razliku od mira i demokracije - tiranija, ratovi i nasilje najplodnije tlo za razvoj umjetnosti i znanosti. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter