"Bijele večeri" s Borisom Vincekom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Književno-filmske "Bijele večeri" novi je program Kluba Pulske filmske tvornice koji će voditi dugogodišnji novinar kulture Boris Vincek, a program počinje preksutra, u četvrtak u 20 sati projekcijom klasika "Ubiti pticu rugalicu" ('To Kill a Mockingbird') Roberta Mulligana.

"Bijele večeri" će iz mjeseca u mjesec dovoditi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Projekciji će prethoditi kratak uvod u film i roman, a nakon gledanja uslijedit će diskusija s publikom. Koncept pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija. Film "Ubiti pticu rugalicu" snimljen je prema istoimenom uspješnom američkom romanu spisateljice Harper Lee iz 1960. godine, koji je osvojio Pulitzerovu nagradu i vrlo brzo postao obavezna lektira u američkim srednjim školama. Radnja romana i filma odvija se tri godine nakon velike depresije u fiktivnom gradiću Maycomb u Alabami. Glavna junakinja je šestogodišnja Scout Finch, koja živi sa starijim bratom Jemom i samohranim ocem, odvjetnikom Atticusom (Gregory Peck). Jem i Scout se sprijatelje s dječakom Dillom koji je posjetio njihov gradić, kako bi ostao s tetom cijelog ljeta. Troje djece plaše se susjeda, otuđenog "Booa" Radleya. Atticus dobiva novi slučaj - obraniti afroamerikanca Toma Robinsona od optužbe da je silovao bjelkinju, Mayellu Ewell, što ga odjednom čini vrlo nepopularnim u gradu...

Roman krasi toplina i humor, usprkos tome što se bavi ozbiljnim temama o silovanju i rasnoj diskriminaciji. Lik oca u romanu, Atticusa Fincha, poslužio je kasnije kao moralni vodič i junak mnogim čitateljima i odvjetnicima, a posebice nakon što ga je na velikim ekranima utjelovio Gregory Peck koji je za tu ulogu osvojio i Oscara. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter