"Bijele" slike odsutnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorima stare tiskare Muzeja suvremene umjetnosti Istre u Puli na Medunarodni je dan muzeja otvorena izložba pulskog likovnog umjetnika Fulvija Juricica. Izložbu su otvorili povjesnicarka umjetnosti Gorka Ostojic Cvajner, kustos i muzejski savjetnik Mladen Lucic, ali i istaknuti likovni kriticar Zvonko Makovic.

- Sve vece sužavanje manipulativnog prostora daje nam dodatnu hrabrost i dužnost da ovu zgradu održimo živom, a izložba Fulvija Juricica je dobar povod za to, kazala je prilikom otvorenja Ostojic Cvajner.

- Za razliku od prethodnih slika, gdje je sve bilo reljefno, u ovom je ciklusu sve plošno. Svaki je novi ciklus ujedno motiv da umjetnik sam sebe propituje, a cini se da je ovo korak u suprotnom smjeru od crnih slika u duhu enformela. Ove se slike oslanjaju na DADA i neoDADA, a u njima se prvenstveno išcitava odsutnost. Zanimljivo je da Juricic koristi slova koja ne tvore tekst, to su znakovi ispražnjeni svakog znacenja. To je tekst/antitekst, a naknadno sam shvatio da je Fulvio ovu izložbu zapravo i pripremao za ovaj prostor. To je telepatska veza i znacenje prostora koji je nekada bio tiskara, rekao je Makovic.

Mladen Lucic je kazao da svaka umjetnicka odiseja otvara mogucnost novih rasprava, a rad Fulvija Juricica, od njegovih pocetaka zasnovan na znanstvenom pristupu, jest u stalnoj mijeni, ali uvijek u prepoznatljivoj maniri.

Izložba ce se moci razgledati do 10. lipnja. (V. ŠILIPETAR, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter