Bijela kuća: Nema nagodbe sa Snowdenom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bijela kuća je u ponedjeljak odbacila zamisao da se nagodi s Edwardom Snowdenom, bivšim zaposlenikom Nacionalne obavještajne agencije, ne bi li dobila dokumente koje je odnio sa sobom iz SAD-a. Snowden se ljetos sklonio u Rusiju, koja mu je dala privremeni azil, jer ga SAD optužuje za špijunažu.

"Naše stajalište se nije promijenilo" u vezi sa  rekao je glasnogovornik američkog predsjedništva Jay Carney zamoljen da komentira izjavu zaposlenika obavještajne agencije NSA za mrežu CBS-a Ricka Ledgetta da bi se "po njegovu osobnom mišljenju" trebalo nagoditi sa Snowdenom kako bi se ti dokumenti vratili u zemlju.

Carney kaže da je Ledgett iznio svoje osobno mišljenje i podsjeća da je Snowden "optužen za objavljivanje tajnih podataka, što se smatra kaznenim djelom" na saveznoj razini. Snowden se "mora vratiti u SAD čim prije" kako bi odgovorio na te optužbe a "uživat će svu zaštitu" po ustavu, dodaje Carney.

Bivši zaposlenik NSA-e, koji je od ljetos nekoliko puta potresao svjetsku javnost otkrićima o razmjerima programa nadzora NSA-e, posebno saveznika SAD-a i njihovih čelnika, ukrao je oko 1,7 milijuna dokumenata. Oko 58.000 je dosad predao medijima, rekao je glavni urednik britanskog dnevnog lista The Guardiana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter