Bijela kuća neće komentirati prisluškivanje Merkel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bijela kuća neće komentirati jesu li Sjedinjene Države u prošlosti pratile komunikaciju njemačke kancelarke Angele Merkel na njenom mobitelu i ocijenila je u četvrtak da su navodi o špijuniranju stvorili napetosti u odnosima sa saveznicima.

"Nećemo javno komentirati svaku navodnu obavještajnu aktivnost", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. "Predsjednik je razgovarao s kancelarkom Merkel i ponovio joj da Sjedinjene Države ne prate i neće pratiti kancelarkine komunikacije."

Merkel je s ogorčenjem reagirala na informacije koje je prikupila njemačka vlada da je moguće da su Sjedinjene Države pratile konverzacije s njenog službenog mobitela. Ona je od Obame u srijedu u telefonskom razgovoru zatražila pojašnjenja i rekla da ako se takvo praćenje dogodilo to predstavlja teško kršenje povjerenja.

Carney je na konferenciji za novinare ponovio da SAD zadržava pravo provoditi nadzor i napomenuo da je Obama pokrenuo preispitivanje prikupljanja obavještajnih podataka ne bi li se sigurnosne potrebe uravnotežile s legitimnim pravima na privatnost.

Carney je također priznao da su navodi o praćenju stranih državnih čelnika postali "očit izvor napetosti u nekim od naših odnosa".

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je pozvao veleposlanika SAD-a Johna B.Emersona ne bi li razgovarao o tom pitanju, rekao je u četvrtak glasnogovornik njemačke vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter