Bijela kuca Asadu: Prestanite ubijati svoje ljude

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bijela kuca u cetvrtak je otvoreno porucila sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da prestane ubijati svoje ljude, dok Obamina administracija pomno promatra poštuju li sirijske snage uvjete krhkog prekida vatre, uspostavljenog posredovanjem izaslanika UN-a Kofija Annana.

U neuobicajeno izravnom obracanju režimu u Damasku, glasnogovornik americkog predsjednika Baracka Obame Jay Carney rekao je s govornice Bijele kuce: "Naša poruka Asadovu režimu je: zaustavite ubijanje svojih ljudi. Zaustavite nasilje i obvežite se na prekid vatre i punu provedbu Annanova plana. Povucite svoje postrojbe, svoj materijal, opremu i oružje, iz urbanih naselja".

"Iako postoje neki znaci da se prekid vatre uvjetno poštuje u ovome trenutku, to nije isto što i puna provedba obveza koje je Asadov režim preuzeo prije 12 dana kada je rekao da ce provesti Annanov plan", rekao je Carney.

Annanov plan u šest tocaka poziva na okoncanje krvave 13-mjesecne represije nad prosvjednicima koji se protive Asadu, cija obitelj željeznom rukom vlada Sirijom vec cetiri desetljeca. UN procjenjuje da je u nasilju režima ubijeno oko 9.000 ljudi. Annanov plan takoder poziva na razgovore izmedu Asadove vlade i oporbe u pokretanju "politicke tranzicije".


Podijeli: Facebook Twiter