BiH: Zastupnički dom usvojio zakon o matičnom broju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine danas je po žurnom postupku prihvatio izmjene zakona o jedinstvenom matičnom broju te o prebivalištu i državljanstvu koje je u srijedu usuglasilo Vijeće ministara BiH.

Novim zakonskim rješenjima, koje još mora odobriti Dom naroda, rješavaju se problemi od kojih su neki, poput onih vezanih za izdavanje matičnih brojeva, u lipnju doveli do masovnih prosvjeda u Sarajevu.

Nova rješenja u zakonu o matičnom broju predviđaju da se ona definiraju kroz devet umjesto dosadašnja tri registracijska područja.

Takvim rješenjima u parlamentu su se usprotivili zastupnici iz oporbe, uključujući Stranku demokratske akcije (SDA), s obrazloženjem da se time samo "podebljava" postojeća međuentitetska crta kojom je podijeljena BiH.

Također su kritizirali nametanje dodatnih uvjeta za prijavu prebivališta, odnosno boravišta, smatrajući da će to samo otežati život brojnim izbjeglicama koje se žele vratiti u prijeratna prebivališta, ali to ne mogu učiniti jer su im domovi uništeni te i danas čekaju na obnovu.

Izmjene zakona o prebivalištu kritizirala je i koordinacija povratničkih udruga "1. ožujka", upozoravajući da će to biti dodatni instrument u rukama vlasti Republike Srpske, koja čini sve da prognanima iz tog entiteta otežaju povratak.

- Ovakvi zakoni znače samo daljnju dezintegraciju BiH, izjavio je zastupnik SDA-e Šefik Džaferović.

U parlamentu nije bilo protivljenja jedino izmjenama zakona o državljanstvu i putnim ispravama.

Tim su izmjenama uklonjene odredbe po kojima su građani BiH gubili državljanstvo u slučaju da steknu putovnicu neke druge zemlje.

- Da nije tih rješenja, procjene govore da bi oko milijun građana BiH bilo primorano odreći se bosanskohercegovačkog državljanstva, kazao je predsjedatelj Zastupničkog doma Denis Bećirović.

Izmjenama zakona olakšano je i stjecanje državljanstva naturalizacijom i odobravanje državljanstva djeci rođenoj u inozemstvu čiji je jedan roditelj državljanin BiH. Također je produžen rok valjanosti putnih isprava sa sadašnjih pet na deset godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter