BiH: Za odlazak na strana ratišta 10 godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudjelovanje državljana BiH u oružanim sukobima u inozemstvu od srijede je i službeno kazneno djelo kažnjivo do deset godina zatvora, pišu lokalni mediji.

Izmjene zakona kojima se sankcionira sudjelovanje u sukobima u inozemstvu na strani vojnih, paravojnih ili parapolicijskih postrojbi stupile su na snagu nakon što su 17. lipnja na temelju odluka Zastupničkog i Doma naroda parlamenta objavljene u Službenom glasniku BiH.

Izravan povod za izmjene je činjenica da su deseci državljana BiH sudjelovali u borbama u Siriji u redovima ekstremnih islamističkih organizacija. Prema podacima koje prenosi "Dnevni avaz", registrirano je najmanje 80 građana u sirijskom ratu. Pretpostavlja se da ih je dvadesetak poginulo, dok se oko četrdeset vratilo u BiH.

Uz one koji se odluče ratovati u inozemstvu, zatvorske kazne do pet godina zatvora prijete i organizatorima odlazaka te onima koji novače i obučavaju dragovoljce. Do četiri godine zatvora predviđene su za osobe koje javno ili kroz medije promoviraju odlazak na inozemna ratišta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter