BiH: Za Budimira zatražen jednomjesečni pritvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u subotu od Suda BiH određivanje jednomjesečnog pritvora predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru koji je u petak uhićen pod sumnjom da je umiješan u korupciju i primanje mita.


Kako je priopćeno iz bosanskohercehovačkog državnog tužiteljstva, određivanje mjere pritvora zatraženo je i za Budimirova savjetnika Petra Barišića, predsjednika federalnog povjerenstva za pomilovanja Hidajeta Halilovića te za Sauda Kulosmana i Ivana Jurčevića, predsjednike bošnjačke i hrvatske udruge razvojačenih branitelja te za još tri osobe.

Pritvor je zatražen zbog pretpostavke da bi osumnjičeni koji su pod istragom mogli pobjeći iz BiH s obzirom da većina posjeduje dvojno državljanstvo.

U tri odvojene akcije policija je u petak u BiH uhitila ukupno dvadeset osoba, a za one među njima za koje nije predložen pritvor, Tužiteljstvo BiH je odlučilo zatražiti donošenje mjera kojima će im se ograničiti kretanje i napuštanje BiH.

Predsjednik FBiH Budimir i ostali osumnjičeni su tijekom dana iz sjedišta Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) gdje su ispitivani nakon privođenja prebačeni u pritvor Suda BiH u Sarajevu.

Prema odredbama kaznenog zakona BiH, sud ima rok od 48 sati za donošenje odluke o tome hoće li prihvatiti prijedlog tužiteljstva za određivanje pritvora.

Živko Budimir i nekoliko njegovih bliskih suradnika osumnjičemni su za primanje mita kako bi pogodovali osobama osuđenim na zatvorske kazne i osigurali im pomilovanja.

Ministar pravosuđa Fereracije BiH Zoran Mikulić izjavio je u subotu kako je od svibnja 2011. do prosinca 2012. godine predsjedniku FBiH na odlučivanje o eventualnom pomilovanju proslijeđeno 440 predmeta.

Koristeći svoje ustavne ovlasti predsjednik FBiH je pomilovao 116 osoba.

Od toga, kako tvrdi Mikulić, pedeset zahtjeva za pomilovanje odobreno je iako nadležno entitetsko povjerenstvo za to nije dalo preporuku uvažavajući stajališta sudova koji su i izrekli presude.

Uhićenje Budimira odgađa rješavanje krize vlasti

Uhićenje predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira uvjetovat će odgodu nastojanja da se riješi kriza vlasti u tom entitetu, potvrđeno je u subotu Hini u Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH (OHR) u Sarajevu.

Visoki predstavnik Valentin Inzko ovog je tjedna posredovao u pokušajima da se riješi pitanje imenovanje sudaca Ustavnog suda FBiH što ovisi o prijedlogu koji mora potpisati Budimir, koji je jedini ovlašten za to.

Očekivalo se da on to učini do novog sastanka koji je trebao biti održan 30. travnja. "Zbog novonastale situacije taj sastanak je odgođen", kazao je glasnogovorik OHR-a Mario Brkić dodajući kako se za sada ne može predvidjeti što dalje.

Popuna federalnog ustavnog suda nužna je kako bi se on mogao očitovati o zahtjevima za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog kojih je blokirano donošenje nekih važnih odluka u entitetskom parlamentu.

Jedna od njih odnosi se i na stupanje na snagu odluke o izglasavanju nepovjerenja sadašnjoj vladi FBiH u čijem su sastavu ministri iz stranaka koje su u proteklim mjesecima prestale biti koalicijski partneri.

Socijaldemokratska partija (SDP) raskinula je još 2012. godine koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) no nije uspjela u nakanama da nakon sklapanja novog savezništva sa HDZ BiH, HDZ 1990. i Savezom za bolju budućnost (SBB) smijeni ministre iz redova SDA, Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB).

Zastupnici iz reda SDP-a, dva HDZ-a i SBB-a u veljači su u federalnom parlamentu izglasali nepovjerenje sadašnjoj vladi FBiH no stupanje na snagu te odluke spriječila je SDA pozivajući se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Po ustavu, o tome je li nekim zakonom ili odlukom narušen vitalni nacionalni interes nekog naroda pravorijek donosi posebno vijeće pri ustavnom sudu. To vijeće međutim ne može zasjedati jer nema kvoruma zbog činjenice da su u sudu upražnjene dvije pozicije namijenjene Bošnjacima.

Suce bira entitetski parlament no on to može učiniti isključivo na temelju prijedloga predsjednika Federacije BiH.

Dok se ne riješi Budimirov status nakon istrage koju je protiv njega zbog korupcije otvorilo Tužiteljstvo BiH postupak imenovanja sudaca ustavnog suda ostat će blokiran pa će se time nastaviti i sadašnja kriza vlasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter