BiH uvela pojačanu kontrolu hrane iz Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Inspekcije u Bosni i Hercegovini dobile su nalog pojačano kontrolirati ispravnost svih prehrambenih proizvoda životinjskog podrijetla koji se uvoze iz Hrvatske. Ta je mjera odgovor na odluku hrvatske strane da uvede pojačani inspekcijski nadzor nad mlijekom uvezenim iz BiH, potvrdio je u četvrtak u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Nakon sastanka s entitetskim ministrima poljoprivrede te ravnateljem ureda za veterinarstvo BiH, Šarović je novinarima rekao da je zajednička ocjena da su mjere što ih je uvela Hrvatska nepotrebne i štete ukupnim trgovinskim odnosima dviju zemalja.

"Taj problem treba riješiti na ministarskoj razini", kazao je Šarović. Dodao je da je u Hrvatsku već poslan prijedlog za održavanje sastanka na kojemu bi se razgovaralo o inspekcijskim nadzorima, ali i novom trgovinskom režimu.

U Sarajevu očekuju da bi takav sastanak mogao biti održan do kraja studenog.

Ministar poljoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović pojasnio je da se pri uvozu pošiljki mlijeka iz Hrvatske od sada kontrolni uzorci uzimaju odmah na granici, a mlijeko ne može biti upućeno u prodaju sve dok ovlašteni laboratorij u BiH ne da potvrdu njegove ispravnosti.

Potvrdio je da će istom režimu provjera do daljnjeg biti podvrgnuta sva hrana životinjskog podrijetla koja stiže iz Hrvatske.

Šarović i Milovanović su ocijenili da mjere koje je uvela Hrvatska zapravo narušavaju postojeći trgovinski režim između dviju država, pa i Srednjoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Ravnatelj ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba ustvrdio je da su stručnjaci iz Slovenije posjetili mljekaru u Bosanskoj Dubici, iz koje je u Hrvatsku uvoženo mlijeko čija se kvaliteta pri uvozu pokazala spornom. "Oni su za tu mljekaru dali sve pohvale", rekao je Kalaba.

Šarović je najavio da bi u BiH uskoro trebali biti usvojeni pravilnici o mikrobiološkim kriterijima pri proizvodnji hrane te o uvođenju fitosanitarnih certifikata, čime bi se ispunili neki od ključnih zahtjeva EU-a za uvoz hrane u neku od članica Unije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter