BiH usvojio zakon o matičnom broju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak je usvojio novi zakon o jedinstvenom matičnom broju čime je okončana višegodišnja rasprava koja je u lipnju ove godine dovela i do masovnih prosvjeda u Sarajevu prouzročenih činjenicom da novorođena djeca zbog matičnog broja nisu mogla dobiti putna dokumenta ili zdravstvene knjižice. Jedna beba umrla je u lipnju nakon što njezini roditelji nisu dobili putne dokumente za nju za operaciju u inozemstvu.

Od petnaest zastupnika za usvajanje zakona je glasovalo njih deset i on je stupio na snagu jer ga je ranije usvojio Zastupnički dom. Novim zakonom registracijska područja u kojima se izdaju matični brojevi prilagođena su teritorijalnoj organizaciji kakva je uspostavljena Daytonskim sporazumom na čemu je inzistirala Republika Srpska.

To znači da će registracijska područja ubuduće biti strogo podijeljena entitetskom granicom a upravo ta činjenica bila je razlogom zbog kojega su se iz bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) protivili promjenama upozoravajući kako se njima nepotrebno "cementira" daytonski ustroj države.

Dom naroda u utorak je usvojio i izmjene zakona o državljanstvu BiH olakšavajući tako stjecanje bosanskohercegovačkog državljanstva. Tako je precizirano da dijete koje je rođeno u inozemstvu čiji je jedan roditelj bio državljanin BiH u trenutku njegova rođenja stječe državljanstvo BiH podrijetlom pod uvjetom da do navršene 23. godine starosti podnese zahtjev. Istodobno je utvrđeno da se državljanstvo BiH naturalizacijom može steći uz uvjet boravka od osam umjesto dosadašnjih trinaest godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter