BiH: Uhićene ubojice svećenika Mile Ivančića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Policija u Bihaću pronašla je i uhitila osobe koje su ubile katoličkog svećenika Milu Ivančića, izjavio je u ponedjeljak vršitelj dužnosti policijskog komesara Unsko-sanske županije Marijan Šimić.

Novinarima je kazao da je u sklopu istrage koja se povodi o ubojstvu počinjenom 8. veljače privedeno ukupno deset osoba.

Među njima su i počinitelji, ustvrdio je Šimić, no nije želio otkriti druge pojedinosti. Kazao je tek da će one biti objavljene u utorak, nakon što se završi kaznena obrada nad osumnjičenicima.

Mile Ivančić, župnik u mjestu Zavalje, dvadesetak kilometara udaljenom od Bihaća, pronađen je mrtav u župnoj kući 9. veljače.

Obdukcija je potvrdila da je smrt nastupila nasilnim putem.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u ponedjeljak je ponovio da je svećenikova smrt važno upozorenje za službe koje brinu o sigurnosti svih građana, jer je, smatra, očigledno da su one propustile reagirati u dva ranija slučaja kada je župna kuća u Zavalju bila na meti pljačkaša.

- Motive ne možemo prosuđivati, no taj je zločin za svaku osudu, a sigurnosnim agencijama upozorenje da moraju raditi svoj posao, kazao je kardinal Puljić novinarima u Sarajevu.

Ubojstvo svećenika Ivančića osudili su brojni dužnosnici BiH i Federacije BiH, političke stranke i vjerske zajednice, uključujući poglavarstvo Islamske zajednice u BiH.

Reisu-l-ulema Husein Kavazović oglasio se priopćenjem u kojemu je upozorio da napad na vjerske predstavnike u multikonfesionalnoj i multikulturnoj zajednici kakva je BiH ima posebnu težinu te stoga nadležna državna tijela moraju učiniti sve da vjernicima i vjerskim zajednicama osiguraju punu slobodu i zaštitu njihovih prava na teritoriju cijele države. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter