BiH: Uhićena državljanka Srbije osumnjičena za terorizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državljanka Srbije uhićena je u srijedu u Bosni i Hercegovini zbog sumnje da je povezana s terorizmom, izvjestili su beogradski elektronički mediji.

U Službi za poslove sa strancima potvrđeno je da su državljanku Srbije iz Kosovske Mitrovice, 21-godišnju Elmu Đusinac, pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u Kalesiji, zajedno s njezinim suprugom Enesom Mešićem, ali je on nedugo nakon uhićenja pušten na slobodu, navodi regionalna TV N1.

Nalog za uhićenje je, prema saznanjima N1, stigao izravno iz MUP-a Srbije, a Đusinac je prebačena u Službu sa poslove sa strancima.

Prema neslužbenim saznanjima beogradskih medija, Đusinac je bila "kurir Islamske države (IS) čiji je glavni zadatak na području BiH bio prenošenje informacija o metama terorističkih napada", te vrbovanje drugih žena u redove IS-a.

"Ona se pominje i kao jedna od bližih suradnica Nusreta Imamovića, radikalnog vehabijskog vođe iz Gornje Maoče kod Brčkog, koji se trenutno nalazi na ratištu u Siriji", tvrde izvori „Blica“.

Uhićeni Enes Mešić je, prema navodima N1, od ranije poznat obavještajnim i sigurnosnim agencijama BiH nakon što je bio u skupini uhićenih 3. rujna 2014. godine u policijskoj akciji  "Damask", zajedno sa Huseinom Bosnićem, Avdulahom Hasanovićem, Eminom Hodžićem i Ademom Karamujom, a pušten je nakon tromjesečnog pritvora.

Iz te skupine Bosnić je početkom studenog prvostupanjskom presudom osuđen na sedam godina zatvora, zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke skupine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter