BiH: Uhićen par koji se planirao pridružiti IS-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bosanskohercegovačka policija u utorak je uhitila muškarca i ženu iz Unsko-sanske županije koji su priznali da su se uputili u Siriju kako bi se pridružili terorističkoj skupini Islamskoj državi, a sumnja se da su povezani s nedavno optuženim vođom radikalnih islamista u BiH Bilala Bosnića, objavio je Dnevni Avaz na svojoj internetskoj stranici.

Državni odvjetnik Dubravko Čampara, koji je u utorak zatražio produljenje pritvora za vođu radikalne islamističke zajednice Bilala Bosnića, zahtjev je obrazložio i time što su jutros na području Unsko-sanske županije čije je sjedište u Bihaću uhićene dvije osobe jer su planirale otići u Siriju.

Muškarac je priznao da se pošao boriti na strani Islamske države, a žena da se želi udati za nekog od boraca, rekao je Čampara.

Dodao je da se uhićeni dovode u svezu s osumnjičenim Bosnićem.

Sud BiH danas bi trebao odlučiti hoće li produljiti pritvor Bilalu Bosniću optuženom za javno poticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranja terorističke skupine.

Optužnicu protiv Bilala Bosnića, koji je neformalni vođa radikalnog salafijskog pokreta u BiH, Sud BiH potvrdio je u ponedjeljak.

Bosnić je uhićen u rujnu u akciji naziva Damask zajedno s još petnaest uglavnom pripadnika salafijskog pokreta koje su sudjelovale u sukobu u Siriji ili su financijski podržavale terorističke aktivnosti, a u studenom je po nalogu pravosudnih tijela uhićeno još jedanaest osoba pod istim optužbama. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter