BIH: Uhićen bivši pripadnik Vojske Republike Srpske

(Ilustracija / Danilo MEMEDOVIĆ)
(Ilustracija / Danilo MEMEDOVIĆ)

Bivši pripadnik Vojne policije Vojske Republike Srpske uhićen je u utorak zbog sumnje da je na početku rata u Bosni i Hercegovini sudjelovao u odvođenju i ubojstvima najmanje 83 bošnjačka civila na području zapadne Bosne, priopćeno je u utorak iz Državnog odvjetništva BiH.

Pripadnici državne policije agencije (SIPA) rano jutros su na području Banje Luke uhitili 45-ogodišnjeg Željka Stanarevića po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine Državnog odvjetništva BiH.

Stanarević je osumnjičen da je kao pripadnik Vojne policije 15. bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) u mjestu Hrgar, nedaleko Bihaća, počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

On je, prema optužnici, u lipnju 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Vojne policije VRS-a, sudjelovao u odvođenju zarobljenih civila bošnjačke nacionalnosti i njihovim ubojstvima na lokalitetu Hrgar, nakon čega su tijela žrtava bačena u prirodnu jamu Bezdana. Prigodom ekshumacije 1997. godine na tome lokalitetu pronađeni su posmrtni ostaci 83 osobe.

Državno odvjetništvo zajedno s policijskim službenicima nastavlja aktivnosti na pronalasku i uhićenju ostalih osoba koje su sudjelovale u ovom ratnom zločinu.

Osumnjičeni Stanarević će biti predan državnom odvjetniku koji vodi istragu koji će odlučiti hoće li zatražiti određivanje mjere pritvora. (Hina)
 


Podijeli: Facebook Twiter