BiH: U novim poplavama dvije žrtve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijela muškarca i žene iz BiH pronađena su u vozilu u nabujalome potoku u općini Čelinac nedaleko od Banje Luke, i pretpostavlja se da su žrtve poplava koje su od utorka ponovno pogodile tu zemlju. Pripadnici policije iz Banje Luke otkrili su u srijedu navečer tijela dvije osobe u mjestu Barakovci kod Čelinca, no nisu ih još uspjeli izvaditi budući se nalaze na teško pristupačnome terenu, izvijestili su iz policije. Vozilo stradalih bujica je vjerojatno nizbrdicom odnijela u nabujali potok gdje su se ugušili.

Po riječima glasnogovornice Centra javne sigurnosti Banja Luka Marije Markanović vatrogasci i specijalizirana vozila pokušavaju doći do beživotnih tijela muškarca i žene koji se nalaze na vrlo nepristupačnom mjestu. Po medijskim navodima u vozilu su najvjerojatnije 37-godišnji Darko Stanojević čiji je nestanak prijavljen u utorak, 5 kolovoza i 42-godišnja Petra Živković iz Čelinca.

Darko Stanojević je bio otac četvero djece, a Petra Živković majka troje maloljetnika. Policija nije objavila na koji su način stradale te dvije osobe. Još se jedna osoba u BiH smatra nestalom u poplavama. Poplave u BiH, koje se ponavljaju nakon tri mjeseca, prouzročile su nove štete u brojnim općinama.

Vlada Distrikta Brčko je na današnjoj sjednici proglasila stanje elementarne nepogode zbog poplava koje su tijekom protekla tri dana pogodile ovo područje. Ogromne štete uz Brčko, zabilježene su u Lukavcu, Zavidovićima, Gračanici i drugim gradovima uglavnom u središnjem i sjevernom dijelu Bosne.

Poplavljene kuće, obustavljen promet

Desetine magistralnih i regionalnih cesta u Bosni i Hercegovini poplavljene su ili oštećene u klizanju zemljišta, a stotine obitelji su evakuirane jer su im kuće poplavljene zajedno s drugim objektima zbog kiše koja pada od utorka te je izazvala bujice i veliki porast vodostaja rijeka.

Meteoalarm je u četvrtak ponovno izdao upozorenje za kišno i grmljavinsko nevrijeme na širem području Banje Luke, Sarajeva i Tuzle.

U Banjoj Luci je 247 obiteljskih kuća poplavljeno, dok je 14 stambenih objekata ugroženo klizištima, izjavio je gradonačelnik Slobodan Gavranović. U izjavi za novinare nakon izvanredne sjednice Kriznog stožera, gradonačelnik Gavranović pojasnio je da je na području grada aktivirano 60 klizišta.

Nabujala rijeka Tinja poplavila je preko 300 obiteljskih kuća u općini Srebrenik zbog čega su iz najugroženijih područja iseljene 22 obitelji.

U Tuzlanskoj županiji stanje je posebno teško u Lukavcu gdje je poplavljeno 300 objekata. Aktivirana su brojna nova, kao i stara klizišta. Uže gradsko središte je pod vodom i slojem mulja.

Obilne kiše dovele su po rasta vodostaja rijeke Brke koja je poplavila nekoliko naselja u u južnom dijelu Distrikta Brčko. Voda je prodrla u naselja Palanka i Brka koja su bila poplavljena i u svibanjskim poplavama.

Brojne magistralne prometnice su poplavljene zbog čega je obustavljen promet na magistralnom putu između Tuzle i Doboja, Prnjavora i Derventa te Tuzle i Bijeljine.

Vlada Federacije BiH je za tri pogođene županije izdvojila ukupno 3,5 milijuna maraka (oko 1,8 milijuna eura) hitne pomoći tijekom svibnja i posljednjih nekoliko dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter