BiH: U nedjelju pokop posmrtnih ostataka 284 osoba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posmrtni ostaci 284 osobe koje su paravojne snage bosanskih Srba ubile na širem području Prijedora bit će pokopani u nedjelju na sedam groblja u selima u okolici tog grada, potvrdio je u petak Hini ravnatelj Instituta za nestale osobe BiH (INO) Marko Jurišić podsjećajući na činjenicu da je nakon Srebrenice Prijedor općina u kojoj su tijekom rata u BiH počinjeni najveći ratni zločini nad Bošnjacima i Hrvatima.

"Riječ je posmrtnim ostacima ekshumiranim u masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora", kazao je Jurišić.

U toj grobnici otkrivenoj tek 2013. godine nakon dugogodišnje istrage i prikupljanja informacija forenzirači su pronašli dijelove tijela ili kompletne posmrtne ostatke ukupno 435 osoba.

Na temelju usporedbe uzoraka DNK žrtava s onima dobivenim iz krvi preživjelih srodnika utvrđen je identitet onih koji će biti pokopani u nedjelju.

Među 284 ubijene osobe koje će se pokopati u nedjelju nalazi se 283 Bošnjaka i Hrvat Ante Dolića iz Prijedora.

Identitet i broj žrtava pronađenih u Tomašici jasno svjedoči o razmjerama zločina počinjenih u Prijedoru, istaknuo je Jurišić.

Najmlađa pronađena žrtva je Elvis Šarčević koji je u vrijeme kada je ubijen imao samo 13 godina a starica Hava Tatarević u nedjelju će pokopati posmrtne ostatke supruga i čak šest sinova.

Forenzičari su u Tomašici pronašli i tijela pet sinova i supruga Emine Hegić.

Jurišić navodi i trideset slučajeva u kojima su pronađena tijela dva brata, dva slučaja u kojima su zajedno ubijena tri brata te četiri slučaja u kojima su ubijena i pokopana u Tomašici četiri brata.

"Nama je prijavljeno tri tisuće nestalih u Prijedoru tijekom rata. Još uvijek se traga za tisuću osoba", kazao je Jurišić.

Na širem području Bosanske krajine koje uključuje i gradove poput Banja Luke, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa prijavljen je nestanak čak 5200 osoba.

Jurišić je potvrdio kako se planira nastaviti ekshumacije u Tomašici ali i na Jakarinoj kosi jer istražitelji vjeruju kako se tamo krije još značajan broj posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka i Hrvata.

Tužiteljstvo BiH u petak je objavilo kako se na temelju dostupnih satelitskih snimki mogućih lokacija masovnih grobnica provode dodatne provjere na području Prijedora.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su i kako se narednog tjedna može očekivati podizanje optužnice protiv tri osobe za koje postoje dokazi da su 1992. godine ubile najmanje devet Bošnjaka iz Kozarca.

Institutu za nestale osobe BiH prijavljen je nestanak ukupno 34965 osoba tijekom rata. Još se uvijek pokušava rasvijetlili sudbina 9643 nestala. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter