BiH: Trojica optužena za genocid u Srebrenici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trojica ratnih zapovjednika policije bosanskih Srba optužena su za sudjelovanje u genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice u srpnju 1995. godine, objavilo je u četvrtak Tužiteljstvo BiH koje je vodilo istragu.

Za kazneno djelo genocida optuženi su Dragomir Vasić (54), Danilo Zoljić (56) i Radomor Pantić (50).

U vrijeme kada su snage bosanskih Srba pregazile zaštićenu zonu Srebrenice Vasić je obnašao dužnost načelnika policije u Zvorniku i zapovjednika posebnog policijskog stožera uspostavljenog na tom području.

Zoljić je pak u istom razdoblju bio zapovjednikom posebne postrojbe zvorničke policije, dok je Pantić zapovijedao jednom policijskom satnijom.

Optužnica tereti Vasića za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu, dok Zoljića i Pantića tereti za pomaganje u počinjenju genocida u okviru kojeg je provedeno protjerivanje oko 40 tisuća osoba, uglavnom žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti, kao i pogubljenja oko osam tisuća muškaraca i dječaka, čime su počinili kazneno djelo genocida kažnjivo po Kaznenom zakonu BiH.

Za trojicu optuženih se navodi kako su osigurali i zapovijedali policijskim snagama koje su zatočile Bošnjake iz Srebrenice te su potom tisuće zarobljenika transportirali na mjesta gdje su provedena masovna smaknuća.

Terete se i za zatrpavanja tijela žrtava u masovne grobnica, kao i kasnije iskapanje tijela i premještanje u sekundarne masovne grobnice kako bi se prikrilo počinjenje kaznenih djela.

Iz Tužiteljstva BiH ističu kako je ova optužnica podignuta u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i jedna je od najopsežnijih koje se odnose na genocid u Srebrenici.

Ukoliko Sud BiH potvrdi optužnicu tijekom suđenja trebalo bi svjedočiti 137 svjedoka, a osigurano je i više stotina materijalnih dokaza. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter