BiH traži suradnju u procesuiranju ratnih zločina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

BiH od RH  traži razmjenu podataka u procesuiranju ratnih zločina

Predstavnici Državnog odvjetništva BiH zatražili su danas od Državnog odvjetništva Hrvatske provjeru nalaze li se u Hrvatskoj osobe koje su osumnjičene ili su protiv njih podignute optužnice za ratne zločine u BiH kako bi mogli ustupiti dokaze koji bi bili dostatni za njihovo procesuiranje u Hrvatskoj.

Po priopćenju iz Državnog odvjetništva BiH na dvodnevnom sastanku, koji je u utorak okončan u Sarajevu, glavni državni odvjetnici Hrvatske i BiH Mladen Bajić i Goran Salihović s izaslanstvima razgovarali su o suradnji u procesuiranju konkretnih slučajeva ratnih zločina i razmjeni podataka kako se više optuženih i osumnjičenih osoba koji trenutačno ne žive u zemlji gdje su zločini počinjeni ipak našli pred licem pravde.

Poseban odjel za ratne zločine Državnog odvjetništva BiH vodi više istraga te je podigao nekoliko optužnica protiv osoba za koje se vjeruje da se nalaze u Hrvatskoj i imaju hrvatsko državljanstvo. To, po navodima iz Državnog odvjetništva BiH, otežava njihovo procesuiranje u toj zemlji.

Zbog toga su iz Državnog odvjetništva BiH zatražili od kolega iz Hrvatske provjeru podataka o prebivalištu osumnjičenih i optuženih kako bi se razmijenili dokazi i ove osobe procesuirale. Pojašnjeno je da se ova suradnja Državnog odvjetništva BiH i Hrvatske odvija u okviru potpisanog Protokola o suradnji u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Iz Državnog odvjetništva BiH su naveli da ove dvije institucije u Hrvatskoj i BiH pokazuju čvrstu opredijeljenost za otkrivanje i procesuiranje svih počinitelja ratnog zločina bez obzira na to gdje se sada oni nalaze, što doprinosi jačanju vladavine prava.

Glavni državni odvjetnici Hrvatske i BiH potpisali su početkom lipnja Protokol o suradnji u procesuiranju počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida. Tim je dokumentom omogućena razmjena dokaza između državnih odvjetništava te procesuiranje počinitelja ratnih zločina bez obzira u kojoj se zemlji nalaze. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter