BiH: Sve teže stanje zbog kiša, voda blokirala Doboj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protekle noći došlo je do dodatnog pogoršanja stanja u dijelovima Bosne i Hercegovine ugroženim obilnim kišnim padalinama jer su vodostaji većih rijeka toliko povećani da ozbiljno prijete i nekim gradskim središtima, izvijestile su u četvrtak ujutro službe civilne zaštite u toj zemlji.

I dalje je najteže stanje na širem području Sarajeva i Tuzle, no tijekom noći i jutra ugroženi su i Doboj te okolica Zenice. Po izvješću iz Doboja, rijeka Bosna kod tog je grada narasla više od šest metara.

"Sve magistralne i regionalne ceste koje vode u i iz grada su u prekidu, tako da je Doboj u totalnoj blokadi", izjavila je lokalnim medijima glasnogovornica Civilne zaštite Republike Srpske Branka Klarić.

Na spašavanju ljudi iz poplavljenih kuća angažirana je i jedna vojna postrojba. Iz entitetskog automoto kluba upozoreno je da je stanje na cestama u RS veoma teško pa se ne preporuča polazak na put. Uz obilnu kišu promet otežava i snijeg koji pada na planinskim prijevojima.

Deseci kuća ugroženi su vodom u rubnim sarajevskim naseljima. Najteže je stanje na području Stupa i Reljeva gdje je voda počela prodirati u kuće još u srijedu. "Tijekom dana tamo ćemo morati proglasiti stanje elementarne nepogode", kazao je zapovjednik stožera Civilne zaštite Sarajevske županije Zlatko Petrović.

Potvrdio je da je ravnateljima osnovnih i srednjih škola dan naputak da prate situaciju i odluče o eventualnom prekidu nastave tamo gdje postoji opasnost po sigurnost učenika. U samom središtu Sarajeva Miljacka je dosegnula razinu od gotovo tri metra, što je rekord u zadnjih petnaestak godina. Pješački most Drvenija i dalje je zatvoren jer postoji opasnost da ga voda sruši.

Na području Tuzle voda se tijekom noći prelila iz hidroelektrane Modrac, čime je ubrzano plavljenje obližnjih naselja. Deseci kuća su pod vodom, a provodi se evakuacija ugroženog stanovništva. U prekidu su i lokalne ceste koje vode prema Bijeljini te Zvorniku, gdje su također poplavljena neka naselja. Ta područja neposredno su uz rijeku Drinu čija je razina u četvrtak ujutro bila čak 530 centimetara. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter