BiH: Sukob policije i prosvjednika u Tuzli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U masovnim prosvjedima radnika brojnih tvrtki u stečaju koji su u srijedu organizirani u Tuzli u sjevernoj Bosni došlo je do sukoba s policijom u kojemu je nekoliko prosvjednika ozlijeđeno, a bilo je i uhićenih.

Stotine prosvjednika, koji su kanili iskazati nezadovoljstvo socijalnim stanjem, pokušale su su provaliti u sjedište vlade Tuzlanske županije, a u tome su ih spriječili pripadnici interventne policije.

Prosvjednici koji su se okupili na poziv poslan posredstvom društvene mreže Facebook u središtu Tuzle su prevrtali kontejnere sa smećem, palili automobilske gume i bacali kamenje na policiju.

Naknadno se kao organizator prosvjeda pojavila neformalna skupina građana pod nazivom "Udar". Eldin Sinanović, koji se predstavio kao vođa tog pokreta i koji je nakon sukoba s policijom i sam priveden, prije toga je pozvao sve ljude u BiH da započnu borbu za svoja prava.

"Vrijeme je da se korumpiranoj vladi kaže: dosta", uzvikivao je Sinanović pred okupljenom masom u Tuzli.

Sukobi prosvjednika i policije eskalirali su oko podneva, no nakon policijske intervencije došlo je do smirivanja.

Iz vlade Tuzlanske županije izdano je priopćenje kako ona ne snosi odgovornost za propast tvrtki poput Polihema, Dite i Konjuha, čiji su radnici uglavnom i prosvjedovali.

Istaknuto je da je riječ o tvrtkama koje su ranije privatizirane i za čiju sudbinu snose odgovornost oni koji su ih i kupili. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter