BiH: Štrajkaju granicni policajci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Granicni policajci u BiH stupili su u ponedjeljak u podne u štrajk, nezadovoljni najavama smanjenja placa radi ušteda u državnom proracunu te zemlje, usljed cega su na granicnim prijelazima vec zabilježene manje gužve.

Policajci ce, prema najavama sindikata, dulje provjeravati i prijevoz robe i putnika na granicnim prijelazima, izražavajuci na taj nacin prosvjed najavom smanjenja place za 4,5 posto.

Potpredsjednik Sindikata granicne policije BiH Svevlad Hofman ocijenio je da vijece ministara BiH vodi bahatu politiku te da nezakonito smanjuje place državnim službenicima.

- Štrajk sindikata granicne policije zbog ovakvog odnosa vlasti bit ce gruda koja ce pokrenuti lavinu štrajkova i drugih sindikata u BiH, rekao je Hofman na konferenciji za novinare u Sarajevu. Pri tome je dodao da sindikat granicne policije ima potporu drugih sindikata koji najavljuju slicne mjere.

Hofman je izrazio razocaranje što predstavnici vijeca ministara BiH nisu, sukladno ranijem dogovoru, do 10 sati dostavili pisana jamstva o pokretanju pregovora sa sindikatima.

Vlasti BiH najavile su smanjenje placa svim službenicima u državnoj upravi provodeci uštede oko kojih su se dogovorili celnici vladajuce šestorke politickih stranaka koje cine vladajucu koaliciju.

U ponedjeljak su u Mostaru prosvjedovali i zaposlenici u Hercegovacko-neretvanskoj županiji ne pristajuci na najavljeno smanjenje place od sedam posto.


Podijeli: Facebook Twiter