BiH: Prosvjedi i u Banjoj Luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine prosvjednika okupile su se u petak u središtu Banja Luke kako bi iskazale nezadovoljstvo vlastima u Republici Srpskoj i tražile poboljšanje socijalnog statusa građana a posebice ratnih veterana.

Okupljanje te prosvjednu šetnju središtem Banja Luke tijekom koje je bio blokiran promet glavnom gradskom prometnicom organizirali su bivši pripadnici Vojske bosanskih Srba nezadovoljni djelovanjem rukovodstva svoje organizacije (BORS) a posebice njezina predsjednika Pantelije Ćurguza čiji su ostavku izrijekom tražili.

Prosvjedima su se pridružili i drugi građani a iz mase u kojoj je prema policijskim procjenama bilo oko 700 osoba u trenutku prolaska pored sjedišta vlade RS čuli su se povici "Lopovi, lopovi".

Ćurguz kojega ratni veterani optužuju za poltronski odnos prema predsjedniku RS Miloradu Dodiku tijekom dana je odbacio zahtjeve da podnese ostavku ustvrdivši kako je pokušaj njegove smjene zapravo nastojanje da se ugrozi opstanak RS. "Ključno je pitanje kakve su moralne karakteristike onih koji predvode prosvjednike", kazao je Ćurguz.

Na sličan je način sudionike prosvjeda pokušao diskvalificirati i Dodik koji je u četvrtak ustvrdio kako se time zapravo pokušavaju "uvesti" neredi koji su ranije izbili u gradovima na području Federacije BiH. "Prosvjedi pojedinih boraca i veterana u Banja Luci imaju političku pozadinu čiji je cilj stvaranje izvanrednog stanja u RS", izjavio je u petak Dodik.

U petak se ponovo prosvjedovalo i na ulicama Sarajeva. Pedesetak sudionika, kao i svakog prethodnog dana, nekoliko je sati blokiralo promet u blizini Predsjedištva BiH i preko razglasa iščitavalo različite zahtjeve, od onih za ostavkama izabranih dužnosnika do traženja većih mirovina i plaća. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter