BiH: Policija uhitila zastupnika u parlamentu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zastupnik u parlamentu Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović uhićen je u petak pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti na području općine Tešanj u središnjoj Bosni, no to je uhićenje policija provela bez suglasnosti Tužiteljstva BiH koje je nadležno za ovakve slučajeve, potvrđeno je tijekom dana u Sarajevu.

Mehmedovića (52) koji je i visoki dužnosnik Stranke demokratske akcije (SDA), u njegovu stanu u Sarajevu uhitili su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a glasnogovornica te agencije Kristina Jozić novinarima je naknadno kazala da je privođenje provedeno na temelju činjenice da je 1992. i 1993. godine bio načelnik policijske postaje u Tešnju.

- SIPA je prikupila dokaze da su pripadnici policijske postaje u Tešnju po zapovijedi tadašnjeg načelnika, odnosno uhićenog, lišavali slobode i zatvarali civile srpske nacionalnosti. Oni su ispitivani uz psihičko i tjelesno nasilje. Neki su tjerani na priznavanja na osnovi čega su osuđeni na kazne i do 12 godina zatvora, izjavila je Jozić.

Dodala je da su tijekom istrage o zločinima počinjenim u Tešnju i istražitelji i svjedoci bili suočeni s Mehmedovićevim "ozbiljnim prijetnjama", a navodno se prijetilo i smrću, i to sve s ciljem ometanja istrage.

- SIPA je zbog toga Tužiteljstvu BiH podnijela izvješće o počinjenom kaznenom djelu ometanja rada pravosuđa, kazala je Jozić.

Ona međutim nije mogla točno kazati po čijem je nalogu priveden Mehmedović, koji uživa i zastupnički imunitet, no potvrdila je da Tužiteljstvo BiH za to nije dalo suglasnost, a ono je jedino nadležno to učiniti.

- Ovo je prvi put da Tužiteljstvo BiH nije dalo suglasnost za postupanje u slučaju ratnih zločina, izjavila je Jozić. Uz to je državno tužiteljstvo optužila za opstruiranje istrage u Mehmedovićevu slučaju.

Iz Tužiteljstva BiH tijekom dana je potvrđeno da ono nije dalo suglasnost za uhićenje Mehmedovića niti je o nakanama policije bio upoznat tužitelj koji vodi cijeli predmet. U priopćenju je potvrđeno da se protiv Mehmedovića vodi istraga zbog sumnje u ratni zločin, no dokazi se i dalje prikupljaju, a istraga nije okončana.

- Tužiteljstvo BiH kao pravosudna institucija radi na temelju zakona i prikupljenih dokaza i sve tužiteljske odluke se donose sukladno prikupljenim dokazima. Tužiteljstvo neće podleći bilo kakvim pritiscima, a također ne želi i neće biti subjektom bilo kakvih međusobnih prepucavanja političkih i drugih dužnosnika u BiH, piše u priopćenju.

Ovime se očito aludira na javne optužbe koje su do sada razmjenjivali Mehmedović i političari iz Republike Srpske te ravnatelj SIPA-e Goran Zubac.

Mehmedović je ranije izjavljivao da mu Zubac "pakira" odgovornost za navodne ratne zločine. Nakon toga je podnio i kaznenu prijavu zbog sumnje da je zapravo Zubac počinio ratne zločine na području Sarajeva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter