BiH počela rješavati problem JMBG-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srijedu je jednoglasno utvrdilo prijedlog izmjena zakona o jedinstvenom matičnom broju građana i odlučilo ga uputiti parlamentu na usvajanje po žurnom postupku.

U priopćenju objavljenom u Sarajevu nakon zatvorene sjednice Vijeća ministara kaže se da se usvojenim dopunama želi sustavno rješiti problem izdavanja JMBG-a.

To je pitanje izazvalo masovne prosvjede u Sarajevu u lipnju, kad se ispostavilo da se političke stranke u BiH ne mogu dogovoriti o izmjenama zakona pa se stoga novorođenoj djeci ne mogu izdavati putne isprave i zdravstvene iskaznice.

Ustavni sud BiH prije toga je stavio izvan snage odredbe postojećeg zakona, proglasivši neustavnim dvojne nazive općina proistekle iz podjela nametnutih tijekom rata.

Političke stranke iz Republike Srpske inzistirale su da se uz usklađivanje naziva općina izmjenama zakona uvedu i potpuno nova registracijska područja koja ne bi prelazila međuentitetsku crtu, čemu su se protivile bošnjačke stranke.

Kako stoji u priopćenju, rješenjem koje predlaže Vijeće ministara registracijska područja prilagođena su ustavnoj organizaciji BiH, što znači uspostavu devet registracijskih područja, od kojih je pet u Federaciji BiH, tri u RS, a jedno je distrikt Brčko.

Vijeće ministara također je odlučilo uputiti parlamentu na žurno izjašnjavanje izmjene postojećih zakona o državljanstvu, prebivalištu i boravištu te o putnim ispravama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter